sobota, 28 marca 2015 22:55

Debata lska Gimnazjalistw.

19 marca 2015 r. w Sali Sesyjnej Urzdu Miejskiego w Bytomiu ju po raz dwunasty Gimnazjum nr 9 w Bytomiu organizowao konkurs ?Debata lska? pod hasem przewodnim ?wiato ze lska? - dawniej i dzi?. Jak co roku honorowy patronat objo Bractwo Owiatowe Zwizku Grnolskiego i Prezydent Miasta Bytomia.

Konkurs rozpocz si od wystpienia dyrektora gimnazjum pani mgr Boeny Szmalec, ktra powitaa wszystkich uczestnikw spotkania, dyskutantw i zaproszonych goci, wrd ktrych znaleli si Wiceprezydent Miasta Bytomia ? pani Aneta Latacz, Inspektor Wydziau Edukacji ? pan Lesaw Lisiski, Prezes Bractwa Owiatowego Zwizku Grnolskiego ? pani ucja Staniczkowa, doradcy metodyczni jzyka polskiego pani Anna Kopacz oraz historii i spoeczestwa pan Piotr Werner jak rwnie dyrektorzy bytomskich szk , nauczyciele, rodzice. Krtkie wystpienie miaa pani wiceprezydent Aneta Latacz, ktra nawizaa do hasa konkursowego i yczya uczestnikom owocnych obrad. Podsumowania caej imprezy dokona pan Piotr Werner ? doradca metodyczny, podkrelajc wietne przygotowanie uczestnikw.

Centralnym punktem imprezy byo wystpienie Honorowego Gocia ? pana Marcina Bogacz ? Norasa, dziennikarza, aktora, trenera, specjalisty od komunikacji . Wyjtkowo go nie nawiza w swoim wystpieniu do hasa debaty a przygotowa dla uczniw prelekcj na temat ?Jak dobrze przemawia?. Praktyczne i wietnie przekazane rady, modzie z pewnoci wykorzysta przygotowujc si do kolejnej edycji konkursu.

Do konkursu zakwalifikowao si najlepszych 15 uczniw z Bytomia, Rudy lskiej i Katowic a przysuchiwali im si uczniowie bytomskich gimnazjw. Uczestnicy byli bardzo dobrze przygotowani. Oglne haso konkursu sprawio rnorodne spojrzenie na postawiony problem, uczniowie mwili o sporcie, nauce, kulturze, historii, roli duchowiestwa. Jury, w skad ktrego weszy panie ucja Staniczkowa, Anna Kopacz, panowie Lesaw Lisiski i Piotr Werner, nie miao atwego zadania. Jury przyznao nastpujce nagrody:

I miejsce : Sandra Rapacewicz ( Gimnazjum nr 9 )

II miejsce: Wiktoria Jzefiok ( Gimnazjum nr 12 z Rudy lskiej)

III miejsce: Mikoaj Chmieliski (Gimnazjum nr 1)

Wyrnienie: Zuzanna Staniec (Gimnazjum nr 19 z Katowic )

Wyrnienie: Justyna Osmaczyk ( Gimnazjum nr 15)

Nagrod publicznoci zdoby Mikoaj Chmieliski (Gimnazjum nr 1)

Szczodro darczycw sprawia, e wszyscy nagrodzeni, wyrnieni i pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, dyplomy i ksiki o tematyce regionalnej, broszury i gadety.

Imprez prowadzili uczniowie Gimnazjum nr 9 Klaudia Drzadyska I Dawid Orzech. Obsug techniczn konkursu zajli si uczniowie klas regionalnych tego gimnazjum. Miym akcentem byo witanie wszystkich uczestnikw debaty przez ?komitet powitalny? w piknych strojach regionalnych.

Konkurs by bardzo dobrze przygotowany pod wzgldem merytorycznym i organizacyjnym. Uczniowie uczestniczcy w charakterze suchaczy wykazali duo kultury. Miejsce konkursu ? sala sesyjna ? stworzyo wyjtkowo korzystny klimat dla tego rodzaju przedsiwzicia

Iwona Cielar

Zdjcia z imprezy (kliknij)