Debata Śląska PDF Drukuj Email
sobota, 28 marca 2015 22:55

Debata Śląska Gimnazjalistów.

19 marca 2015 r. w Sali Sesyjnej Urzędu Miejskiego w Bytomiu już po raz dwunasty Gimnazjum nr 9 w Bytomiu organizowało konkurs „Debata Śląska” pod hasłem przewodnim „Światło ze Śląska” - dawniej i dziś”. Jak co roku honorowy patronat objęło Bractwo Oświatowe Związku Górnośląskiego i Prezydent Miasta Bytomia.

Konkurs rozpoczął się od wystąpienia dyrektora gimnazjum pani mgr Bożeny Szmalec, która powitała wszystkich uczestników spotkania, dyskutantów i zaproszonych gości, wśród których znaleźli się Wiceprezydent Miasta Bytomia – pani Aneta Latacz, Inspektor Wydziału Edukacji – pan Lesław Lisiński, Prezes Bractwa Oświatowego Związku Górnośląskiego – pani Łucja Staniczkowa, doradcy metodyczni języka polskiego pani Anna Kopacz oraz historii i społeczeństwa pan Piotr Werner jak również dyrektorzy bytomskich szkół , nauczyciele, rodzice. Krótkie wystąpienie miała pani wiceprezydent Aneta Latacz, która nawiązała do hasła konkursowego i życzyła uczestnikom owocnych obrad. Podsumowania całej imprezy dokonał pan Piotr Werner – doradca metodyczny, podkreślając świetne przygotowanie uczestników.

Centralnym punktem imprezy było wystąpienie Honorowego Gościa – pana Marcina Bogacz – Norasa, dziennikarza, aktora, trenera, specjalisty od komunikacji . Wyjątkowo gość nie nawiązał w swoim wystąpieniu do hasła debaty a przygotował dla uczniów prelekcję na temat „Jak dobrze przemawiać”. Praktyczne i świetnie przekazane rady, młodzież z pewnością wykorzysta przygotowując się do kolejnej edycji konkursu.

Do konkursu zakwalifikowało się najlepszych 15 uczniów z Bytomia, Rudy Śląskiej i Katowic a przysłuchiwali im się uczniowie bytomskich gimnazjów. Uczestnicy byli bardzo dobrze przygotowani. Ogólne hasło konkursu sprawiło różnorodne spojrzenie na postawiony problem, uczniowie mówili o sporcie, nauce, kulturze, historii, roli duchowieństwa. Jury, w skład którego weszły panie Łucja Staniczkowa, Anna Kopacz, panowie Lesław Lisiński i Piotr Werner, nie miało łatwego zadania. Jury przyznało następujące nagrody:

I miejsce : Sandra Rapacewicz ( Gimnazjum nr 9 )

II miejsce: Wiktoria Józefiok ( Gimnazjum nr 12 z Rudy Śląskiej)

III miejsce: Mikołaj Chmieliński (Gimnazjum nr 1)

Wyróżnienie: Zuzanna Staniec (Gimnazjum nr 19 z Katowic )

Wyróżnienie: Justyna Osmańczyk ( Gimnazjum nr 15)

Nagrodę publiczności zdobył Mikołaj Chmieliński (Gimnazjum nr 1)

Szczodrość darczyńców sprawiła, że wszyscy nagrodzeni, wyróżnieni i pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, dyplomy i książki o tematyce regionalnej, broszury i gadżety.

Imprezę prowadzili uczniowie Gimnazjum nr 9 Klaudia Drzażdżyńska I Dawid Orzech. Obsługą techniczną konkursu zajęli się uczniowie klas regionalnych tegoż gimnazjum. Miłym akcentem było witanie wszystkich uczestników debaty przez „komitet powitalny” w pięknych strojach regionalnych.

Konkurs był bardzo dobrze przygotowany pod względem merytorycznym i organizacyjnym. Uczniowie uczestniczący w charakterze słuchaczy wykazali dużo kultury. Miejsce konkursu – sala sesyjna – stworzyło wyjątkowo korzystny klimat dla tego rodzaju przedsięwzięcia

Iwona Cieślar

Zdjęcia z imprezy (kliknij)