Pierwszy raz od stu lat PDF Drukuj Email
piątek, 03 kwietnia 2015 22:03

Misteria wielkopostne kojarz si mieszkacom naszego regionu z Kalwari Zebrzydowsk; pierwsze zapisane wzmianki pochodz z 1876 roku (cho pierwsz, oficjaln, bya pielgrzymka ksicia cieszyskiego Adama Wacawa w roku 1614, a wic niedugo po fundacji klasztoru kalwaryjskiego. By to jednak przypadek jednostkowy). Mao kto (nawet wrd zasuonych pielgrzymw piekarskich) wie, e misteria odbyway si rwnie w naszym najwaniejszym, grnolskim sanktuarium niemal 100 lat temu. 90 lecie diecezji katowickiej i tyle samo lat od koronacji askami syncego obrazu byy dobrym momentem, by do tej piknej tradycji powrci.

Pomys odtworzenia misteriw kalwaryjskich pojawi si ju jaki czas temu. Kilka razy prbowano przywrci cho fragment tego, co niegdy odbywao si na piekarskiej Kalwarii w Wielkim Tygodniu. Pojawiao si pytanie: czy jest to jeszcze moliwe w Piekarach? Inicjatywa zostaa podjta spontanicznie przez duszpasterzy Sanktuarium Matki Boej Piekarskiej, parafi w. Rodziny oraz parafian z Brzozowic- Kamienia. Oprcz nich do pomocy wczyy si rzesze ludzi; wadze miasta, szkoy, rnego rodzaju instytucje i wsplnoty. Prace nad scenariuszem ruszyy kilka miesicy temu, a dzi w to dzieo zaangaowao si ponad sto osb. Samo przygotowanie misteriw to wielkie przedsiwzicie, przede wszystkim teatralne i logistyczne. Ponad 60 stronic scenariusza, wielogodzinne prby i dyskusje, to rzeczywisto ostatnich miesicy. Wiele pracy pochania take przygotowanie strojw, ktre przy pomocy wielu yczliwych ludzi ekipa przygotowujca misterium staraa si odtworzy jak najwierniej. Misteria Pasyjne na piekarskiej Kalwarii to jednak nie tylko wydarzenie artystyczne, a nade wszystko duchowe. To wielka modlitwa ludu lskiego z okazji 90-lecia powstania diecezji, a jednoczenie pocztek obchodw 90-lecia koronacji cudownego obrazu Matki Boej Piekarskiej. W przygotowaniu misteriw sigajc do historycznych, piekarskich przekazw organizatorzy wzorowali si na misteriach we wspomnianej ju Kalwarii Zebrzydowskiej. Tam odgrywane przez aktorw sceny przeplatane s modlitw i osobistym dowiadczeniem spotkania z umczonym Chrystusem. Chwalebne Misterium Mki Paskiej w Piekarach odbywa si zgodnie z opisem Ewangelii poczwszy od Niedzieli Palmowej, w Wielki Czwartek oraz w Wielki Pitek. To wanie Wielki Pitek by gwnym dniem ptniczym.

Ju o godzinie 9:00 proboszcz i jednoczenie kustosz sanktuarium ks. Wadysaw Nieszporek rozpocz w bazylice naboestwo Gorzkich ali zakoczone kazaniem pasyjnym. Nastpnie, ju po wczeniu si w wielkopitkowe uroczystoci ks. Abp Wiktora Skworca uformowaa si procesja, ktra wyruszya na Kalwari. Przechodzc pomidzy kaplicami mwicymi o miejscach i zdarzeniach opisanych w Ewangeliach wierni w liczbie ok. 1,5 tysica osb uczestniczyli w przedstawieniu, poczonym z modlitw, pasyjnym piewem i suchaniem kaza o Mce Paskiej. Cao zakoczya si na szczycie kalwarii Naboestwem Sowa oraz adoracj Krzya i Relikwii Krzya witego.

Na pocztku tego roku gwny animator misterium, wikary z Piekar ksidz Adam Zgodzaj zadzwoni do mnie z propozycj wzicia udziau czonkw Bractwa Pielgrzymkowego w uroczystoci (szczeglnie chodzio o osoby ubierajce si w stroje regionalne). Chodzio o podkrelenie tradycji (wszak sto lat temu tak wanie pielgrzymowali na piekarskie misteria lscy ptnicy). Wyraziem wol uczestnictwa Bractwa ale ?zainteresowaem tematem? rwnie inne Koa Zwizku Grnolskiego, ktrych czonkowie pokazuj si tak ubrani na naszych zwizkowych imprezach i uroczystociach. I tak w wielkopitkowy poranek przy kaplicy M.B Lekarki Chorych (umwione miejsce zbirki) zebrao si okoo trzydziestu czonkw Zwizku z Bractwa Pielgrzymkowego, Koa Piekary i Koa Bogucice; panie w jaklach, purpurkach i cieplych plyjdach (byo bardzo zimno), panowie w zimowych brulokach. W czasie Gorzkich ali Celina i Krzysztof Jamrozy z Bractwa odczytali modlitwy kalwaryjskie z XIX wieku, za przedstawiciele Bractwa i K piekarskiego i bogucickiego nieli przez cae misterium relikwie Krzya witego.

Chciaem z tego miejsca serdecznie podzikowa Helence Leniowskiej z Piekar oraz Ani Michaek z Bogucic za zorganizowanie grup piknie ubranych w stroje regionalne w swoich Koach.

W poniszym linku zdjcia, dodam jeszcze link do zdj z Wielkiego Pitku w momencie ich pojawienia si na stronie sanktuarium.

Zdjcia