25-lecie Koła Kostuchna PDF Drukuj Email
niedziela, 03 maja 2015 20:21

W niedzielę 3-go maja br. Koło Związku Górnośląskiego w Kostuchnie radowało się jubileuszem 25-lecia istnienia.

Wszystko zaczęło się w 1989 roku, gdy w wyniku częściowo wolnych wyborów dochodzi do zmiany ustrojowej w Polsce. Zaczynają powstawać niezależne od państwa samorządne stowarzyszenia. Jednym z pierwszych jest Związek Górnośląski, na jesieni 1989 roku powstają jego struktury terenowe. W Kostuchnie inicjatorem stworzenia Koła jest Antoni Otka. To on wokół siebie zgromadził grupę osób, w skład której weszli: Edward Opielka, ksiądz proboszcz Jerzy Goppek, Eugeniusz Nikodem, Robert Ochojski, Janusz Pawlas, Jan Chlebek, Edmund Czornik i Bogusława Pragłowska. Grupa ta w dniu 25-go kwietnia 1990 roku doprowadziła do zwołania Pierwszego Walnego Zgromadzenia Członków Koła. W zgromadzeniu uczestniczyło 47 osób, które wybrało z swojego grona pierwszy Zarząd Koła w następującym składzie: Bernard Uszok – prezes, Edward Opielka – wiceprezes, Grzegorz Gugółka – sekretarz, Halina Wróbel – skarbnik, Bogdan Orzoł, Jan Chlebek i ksiądz proboszcz Jerzy Goppek – członkowie Zarządu.

Do wartych odnotowania dokonań Koła na przestrzeni 25 lat istnienia zaliczyć należy:

1. Aktywny udział w pracach samorządu lokalnego, począwszy od szczebla dzielnicy, a skończywszy na radzie Miasta Katowice. Członkowie Koła wchodzą nieprzerwanie w skład Rady Jednostki Dzielnicy, pełniąc w niej funkcje kierownicze. Od samego początku członkiem Koła jest Piotr Uszok. To jego osobę Koło zgłosiło i udzieliło poparcia w wyborach samorządowych w 1991 roku, co zaowocowało wyborem na radnego Miasta Katowice, a następnie trwającą nieprzerwanie cztery kadencje funkcją prezydenta Miasta Katowice.

2. W latach 90-tych ubiegłego wieku, członkowie Koła, weszli w skład i stali na czele Społecznych Komitetów do spraw telefonizacji, kanalizacji i gazyfikacji dzielnicy. Działalność tych komitetów w sposób znaczący wpłynęła na poprawę infrastruktury w dzielnicy.

3. Od 1992 roku nieprzerwanie członkowie Koła spotykali się z swoimi emerytowanymi nauczycielami na spotkaniach kolędowo – opłatkowych. Spotkania te zaowocowały tworzeniem się związków pomiędzy nauczycielami a ich uczniami.

4. W 10-ta rocznicę istnienia Koło ufundowało sztandar. Na rewersie sztandaru na tle żółtego trójkąta symbolizującego Trójcę Przenajświętszą umieszczono sylwetkę nowego kościoła, który został poświęcony w 1995 roku przez księdza arcybiskupa Damiana Zimonia. Członkowie Koła przepracowali bardzo wiele godzin przy budowie świątyni a fakt ten z pewnością przyczynił się do zintegrowania się członków Koła.

5. Staroniem Koła został odbudowany został pomnik Powstańców Śląskich, mieszkańców Kostuchny. Replika pomnika stanęła na skwerze błogosławionego Stanisława Kubisty, odsłonięta i poświęcona została przez księdza biskupa Gerarda Bernackiego w dniu 17 listopada 2002 roku. Pod pomnikiem tym w dniach 3-go maja i 11-go listopada odbywają się lokalne uroczystości patriotyczne.

6. W 50-tą rocznicę tragicznego wypadku na kopalni Boże Dary podczas którego zginęło 24 górników, Koło ufundowało pamiątkową tablicę. Tablica ta została umieszczona w kaplicy świętej Barbary w cechowni kopalni Boże Dary, a jej odsłonięcia i poświecenia w dniu 4 grudnia 2006 dokonał ksiądz proboszcz Stanisław Reś.

Świętowanie jubileuszu w dniu 3-go maja rozpoczęto uroczystą Mszą Świętą w kościele parafialnym, której przewodniczył ksiądz proboszcz Stanisław Reś przy udziale księży wikarych Zbigniewa Mizia i Mariusza Dołęgowskiego. Wśród uczestników Mszy Świętej byli między innymi poseł Jerzy Ziętek, były prezydent Miasta Katowice Piotr Uszok, wiceprezes Związku Górnośląskiego Łucja Staniczek, oraz delegacje z kilku Kół Terenowych Związku Górnośląskiego. Uroczystą oprawę zapewniło 12 pocztów sztandarowych (wśród których co szczególnie cieszy, były poczty sztandarowe ze wszystkich miejscowych szkół) oraz orkiestra dęta z kopalni Staszic – Murcki -Boże Dary pod dyrekcją Szczepana Kurzeji.

Po Mszy Świętej jej uczestnicy udali się pod pomnik Powstańców Śląskich, mieszkańców Kostuchny, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Po odegraniu przez orkiestrę hymnu narodowego przy werblach orkiestry poprowadzono apel pamięci, odczytując nazwiska wszystkich powstańców wypisanych na cokole pomnika. Później słowo okolicznościowe wygłosił Prezes Koła, Bernard Uszok, który po złożeniu życzeń strażakom z OSP Kostuchna, zacytował kilka zdań z deklaracji Związku i przypomniał kilka faktów z historii Koła. Złożenie kwiatów pod pomnikiem przez delegacje Związku, samorządu i szkół było kolejnym punktem uroczystości. Kończąc tą część uroczystości prowadzący Sławomir Jarzyna podziękował wszystkim uczestnikom za udział.

Druga część świętowania jubileuszu odbyła się w sali kinowej imieniem Zbigniewa Cybulskiego w Miejskim Domu Kultury ,,Południe” w Kostuchnie. Przybyłych gości przywitał Prezes Koła, Bernard Uszok, który następnie przypomniał historię stowarzyszenia ilustrując ją slajdami. Następnie głos zabierali zaproszeni goście: Piotr Uszok, Jerzy Ziętek, Łucja Staniczek, Jacek Pytel, Szczepan Kurzeja, Elżbieta Kudala, Joanna Bień i Mieczysław Zwoliński, którzy z uznaniem wypowiadali się o dokonaniach Koła, gratulowali dokonań i życzyli dalszych lat działania. Bernard Uszok, podziękował za te wszystkie ciepłe, z serca płynące życzenia. W dalszej części uroczystości wystąpił miejscowy chór ,,Słowiczek”, prezentując szeroki zakres tematyczny prezentowanych utworów (od śląskich pieśniczek po arie operowe). Na zakończenie Sławomir Jarzyna zaprosił wszystkich na poczęstunek, zachęcając do oglądnięcia małej wystawy poświęconej Kołu Terenowemu Związku Górnośląskiego w Kostuchnie znajdującej się w pomieszczeniach Domu Kultury.

Osób, które przyczyniły się do zorganizowania uroczystości jubileuszowej jest wiele, na szczególne słowa podziękowania zasługuje jednak dyrektor Miejskiego Domu Kultury ,,Południe” pan Bogdan Kallus, oraz Sławomir Jarzyna.