niedziela, 03 maja 2015 20:21

W niedziel 3-go maja br. Koo Zwizku Grnolskiego w Kostuchnie radowao si jubileuszem 25-lecia istnienia.

Wszystko zaczo si w 1989 roku, gdy w wyniku czciowo wolnych wyborw dochodzi do zmiany ustrojowej w Polsce. Zaczynaj powstawa niezalene od pastwa samorzdne stowarzyszenia. Jednym z pierwszych jest Zwizek Grnolski, na jesieni 1989 roku powstaj jego struktury terenowe. W Kostuchnie inicjatorem stworzenia Koa jest Antoni Otka. To on wok siebie zgromadzi grup osb, w skad ktrej weszli: Edward Opielka, ksidz proboszcz Jerzy Goppek, Eugeniusz Nikodem, Robert Ochojski, Janusz Pawlas, Jan Chlebek, Edmund Czornik i Bogusawa Pragowska. Grupa ta w dniu 25-go kwietnia 1990 roku doprowadzia do zwoania Pierwszego Walnego Zgromadzenia Czonkw Koa. W zgromadzeniu uczestniczyo 47 osb, ktre wybrao z swojego grona pierwszy Zarzd Koa w nastpujcym skadzie: Bernard Uszok ? prezes, Edward Opielka ? wiceprezes, Grzegorz Gugka ? sekretarz, Halina Wrbel ? skarbnik, Bogdan Orzo, Jan Chlebek i ksidz proboszcz Jerzy Goppek ? czonkowie Zarzdu.

Do wartych odnotowania dokona Koa na przestrzeni 25 lat istnienia zaliczy naley:

1. Aktywny udzia w pracach samorzdu lokalnego, poczwszy od szczebla dzielnicy, a skoczywszy na radzie Miasta Katowice. Czonkowie Koa wchodz nieprzerwanie w skad Rady Jednostki Dzielnicy, penic w niej funkcje kierownicze. Od samego pocztku czonkiem Koa jest Piotr Uszok. To jego osob Koo zgosio i udzielio poparcia w wyborach samorzdowych w 1991 roku, co zaowocowao wyborem na radnego Miasta Katowice, a nastpnie trwajc nieprzerwanie cztery kadencje funkcj prezydenta Miasta Katowice.

2. W latach 90-tych ubiegego wieku, czonkowie Koa, weszli w skad i stali na czele Spoecznych Komitetw do spraw telefonizacji, kanalizacji i gazyfikacji dzielnicy. Dziaalno tych komitetw w sposb znaczcy wpyna na popraw infrastruktury w dzielnicy.

3. Od 1992 roku nieprzerwanie czonkowie Koa spotykali si z swoimi emerytowanymi nauczycielami na spotkaniach koldowo ? opatkowych. Spotkania te zaowocoway tworzeniem si zwizkw pomidzy nauczycielami a ich uczniami.

4. W 10-ta rocznic istnienia Koo ufundowao sztandar. Na rewersie sztandaru na tle tego trjkta symbolizujcego Trjc Przenajwitsz umieszczono sylwetk nowego kocioa, ktry zosta powicony w 1995 roku przez ksidza arcybiskupa Damiana Zimonia. Czonkowie Koa przepracowali bardzo wiele godzin przy budowie wityni a fakt ten z pewnoci przyczyni si do zintegrowania si czonkw Koa.

5. Staroniem Koa zosta odbudowany zosta pomnik Powstacw lskich, mieszkacw Kostuchny. Replika pomnika stana na skwerze bogosawionego Stanisawa Kubisty, odsonita i powicona zostaa przez ksidza biskupa Gerarda Bernackiego w dniu 17 listopada 2002 roku. Pod pomnikiem tym w dniach 3-go maja i 11-go listopada odbywaj si lokalne uroczystoci patriotyczne.

6. W 50-t rocznic tragicznego wypadku na kopalni Boe Dary podczas ktrego zgino 24 grnikw, Koo ufundowao pamitkow tablic. Tablica ta zostaa umieszczona w kaplicy witej Barbary w cechowni kopalni Boe Dary, a jej odsonicia i powiecenia w dniu 4 grudnia 2006 dokona ksidz proboszcz Stanisaw Re.

witowanie jubileuszu w dniu 3-go maja rozpoczto uroczyst Msz wit w kociele parafialnym, ktrej przewodniczy ksidz proboszcz Stanisaw Re przy udziale ksiy wikarych Zbigniewa Mizia i Mariusza Dogowskiego. Wrd uczestnikw Mszy witej byli midzy innymi pose Jerzy Zitek, byy prezydent Miasta Katowice Piotr Uszok, wiceprezes Zwizku Grnolskiego ucja Staniczek, oraz delegacje z kilku K Terenowych Zwizku Grnolskiego. Uroczyst opraw zapewnio 12 pocztw sztandarowych (wrd ktrych co szczeglnie cieszy, byy poczty sztandarowe ze wszystkich miejscowych szk) oraz orkiestra dta z kopalni Staszic ? Murcki -Boe Dary pod dyrekcj Szczepana Kurzeji.

Po Mszy witej jej uczestnicy udali si pod pomnik Powstacw lskich, mieszkacw Kostuchny, gdzie odbya si dalsza cz uroczystoci. Po odegraniu przez orkiestr hymnu narodowego przy werblach orkiestry poprowadzono apel pamici, odczytujc nazwiska wszystkich powstacw wypisanych na cokole pomnika. Pniej sowo okolicznociowe wygosi Prezes Koa, Bernard Uszok, ktry po zoeniu ycze straakom z OSP Kostuchna, zacytowa kilka zda z deklaracji Zwizku i przypomnia kilka faktw z historii Koa. Zoenie kwiatw pod pomnikiem przez delegacje Zwizku, samorzdu i szk byo kolejnym punktem uroczystoci. Koczc t cz uroczystoci prowadzcy Sawomir Jarzyna podzikowa wszystkim uczestnikom za udzia.

Druga cz witowania jubileuszu odbya si w sali kinowej imieniem Zbigniewa Cybulskiego w Miejskim Domu Kultury ,,Poudnie? w Kostuchnie. Przybyych goci przywita Prezes Koa, Bernard Uszok, ktry nastpnie przypomnia histori stowarzyszenia ilustrujc j slajdami. Nastpnie gos zabierali zaproszeni gocie: Piotr Uszok, Jerzy Zitek, ucja Staniczek, Jacek Pytel, Szczepan Kurzeja, Elbieta Kudala, Joanna Bie i Mieczysaw Zwoliski, ktrzy z uznaniem wypowiadali si o dokonaniach Koa, gratulowali dokona i yczyli dalszych lat dziaania. Bernard Uszok, podzikowa za te wszystkie ciepe, z serca pynce yczenia. W dalszej czci uroczystoci wystpi miejscowy chr ,,Sowiczek?, prezentujc szeroki zakres tematyczny prezentowanych utworw (od lskich pieniczek po arie operowe). Na zakoczenie Sawomir Jarzyna zaprosi wszystkich na poczstunek, zachcajc do ogldnicia maej wystawy powiconej Kou Terenowemu Zwizku Grnolskiego w Kostuchnie znajdujcej si w pomieszczeniach Domu Kultury.

Osb, ktre przyczyniy si do zorganizowania uroczystoci jubileuszowej jest wiele, na szczeglne sowa podzikowania zasuguje jednak dyrektor Miejskiego Domu Kultury ,,Poudnie? pan Bogdan Kallus, oraz Sawomir Jarzyna.