Pielgrzymka do Piekar PDF Drukuj Email
niedziela, 31 maja 2015 21:20

Tegoroczna mska pielgrzymka to podzikowanie za 90 lat istnienia diecezji katowickiej. Taki napis na banerze informowa przybyych w niedziel, 30 maja do Matki Sprawiedliwoci i Mioci Spoecznej pielgrzymw.

?Pamitamy o tysicach pielgrzymw, ktrzy przybywali do tego sanktuarium maryjnego w minionych latach? powiedzia do pielgrzymw w sowie powitalnym abp Wiktor Skworc. - W naszej wdzicznej pamici zapisa si szczeglnie kard. Karol Wojtya, ktry jako metropolita krakowski regularnie pielgrzymowa do Piekar i a 12 razy wygasza tam homilie, a jako papie Jan Pawe II sa z Watykanu do pielgrzymw krzepice ordzia, zachcajc nieustannie do "otwierania drzwi Chrystusowi" w yciu osobistym i spoecznym.

To nie jedyne personalne odniesienie wodarza lskiej archidiecezji w soneczn niedziel. Byo wspomnienie ofiar wypadkw na kopalniach, byo podzikowanie skierowane do ratownikw nioscym pomoc poszkodowanym. Bya pami o pielgrzymach, ktrzy przybywali do Piekar po kilkadziesit razy a ktrzy odeszli w minionym roku na wieczn pielgrzymk.

Wielu zacnych goci gocio w niedziel piekarskie wzgrze. Tradycyjnie pojawili si ksia biskupi (ordynariusze, pomocniczy i seniorzy) z okolicznych diecezji. Mszy witej przewodniczy prefekt watykaskiej Kongregacji Wiary kard. Gerhard Mller, ktry wygosi sowo homilii do pielgrzymw. Obecny by take kard. Stanisaw Dziwisz, metropolita krakowski, za z dalekiej Tanzanii przyby czarnoskry biskup Michael George Mabuga Msonganzila z diecezji Musoma, gdzie od 40 lat, jako misjonarz fidei donum, posuguje ksidz archidiecezji katowickiej Edward Gorczaty. Ksidz Abp. powiedzia do afrykaskich goci: ?biskupie Michale, ksie Edwardzie, wasza tu obecno, przypomina nam, e Koci jest misyjny i e wszyscy jestemy odpowiedzialni za dzieo goszenia Ewangelii?. Szczeglny charakter (w kontekcie wydarze na Ukrainie) miao przybycie do Piekar z diecezji charkowsko-zaporoskiej delegata tamtejszego biskupa ks. Tomasza Nadberenego. Z Republiki rodkowoafrykaskiej do Piekar dotar bp Tadeusz Kusy.

Modzie na kalwaryjskie wzgrze przyniosa krzy oraz ikon Matki Boej - symbole wiatowych Dni Modziey. Do czekajcego za rok wielkiego wydarzenia odnis si kardyna Dziwisz mwic, e w Piekarach da si ju wyczu atmosfer spotka modziey z papieem.

W wygoszonej w jzyku polskim homilii kard. Gerhard Mller w homilii podkreli, e kady ochrzczony ma by prawdziwym wiadkiem Boga, ktry jest Mioci. ??Dzi trzeba z odwag wyznawa wiar w Boga w Trjcy witej Jedynego i potwierdza swoj przynaleno do Kocioa. Jak bardzo dzisiejszy wiat potrzebuje tego wiadectwa ze strony chrzecijan. Czowiek niejednokrotnie stwarza sobie rnego rodzaju "cielce ze zota", rzeczywistoci, ktre zajmuj miejsce Boga w jego yciu. Niejednokrotnie czowiek - peen blu i rozdarcia wewntrznego, peen zagubienia i problemw - bdzie ulega rnym podszeptom ?tego wiata? i bdzie szed w kierunku zudnych miray. Nikt i nic jednak nie jest w stanie obdarzy czowieka mioci rwn z t, ktr ukaza Bg, ktry jest Mioci - zaznacza. - Szukajmy prymatu ducha! Przecie Bg jest! Bg daje nam siebie! Bg wyznacza jasne zadania! Bg wreszcie tyle razy daje nam dowody swej mioci?.

Pielgrzymki mczyzn i modziecw do Piekar lskich trwaj nieprzerwanie od 1947 roku. Pierwsza pielgrzymka do Matki Boej Piekarskiej odbya si z inicjatywy biskupa lskiego Stanisawa Adamskiego. W czasach komunizmu piekarskie wzgrze stanowio oraz wolnoci spoecznej i religijnej w wiecie czerwonego zniewolenia. To tu m. innymi upominano si o uszanowanie witoci niedzieli oraz godnoci robotnika. Podobnie byo m. innymi na tegorocznej pielgrzymce ? ksidz arcybiskup Wiktor Skworc mwi o koniecznoci powanego traktowania przez stanowicych wadz spraw lskich.

Zwizek Grnolski zaznaczy (tak jest od kilku lat) mocno swoj obecno w Piekarach. Wystawilimy cztery poczty sztandarowe (sztandar gwny obsadzony przez Koo Piekary i Bractwo Pielgrzymkowe) oraz z K w Murckach, Rudzie lskiej i Michakowicach. Modlitw Wiernych w gwarze lskiej odczytali Gerard Skrzypiec i Mateusz Pieprzka z Koa Piekary; obaj towarzyszyli V-ce Prezesowi Zwizku Grzegorzowi Franke jako delegacja z darem otarza (upieczony w Dbrwce Wielkiej chleb).

Zdjcia (kliknij)