niedziela, 14 czerwca 2015 21:33

Zwizek Grnolski od samego pocztku jest (wraz z Rad Ruchw Katolickich archidiecezji katowickiej) wsporganizatorem Marszu dla ycia i Rodziny w Katowicach. Nie inaczej byo w tym roku, podczas IV ju marszu; w prac komitetu organizacyjnego wczyli si Jacek Pytel i Krzysztof Jamrozy, obaj z Bractwa Pielgrzymkowego.

Pierwszy reprezentuje Zwizek przy organizacji marszu od pocztku, drugi by jednym z organizatorw tegorocznego, pierwszego w Mysowicach Orszaku Trzech Krli. Obaj maj wic niezbdne dowiadczenie przy tego typu imprezach.

Tak jak w dwch poprzednich edycjach pogoda dopisaa a zanadto. Byo sonecznie i bardzo ciepo. Tym razem oprcz Bractwa Pielgrzymkowego udzia wzili czonkowie K z Bogucic i Piekar lskich. Caa ekipa zwizkowa piknie prezentowaa si w grnolskich strojach regionalnych. Dodatkowym akcentem by udzia piekarzan (rodzina Gerarda Skrzypca, ktry na mskiej pielgrzymce stanowej czyta wezwania z Modlitwy Wiernych w gwarze lskiej) w procesji z darami. Tak jak pielgrzymce mskiej gwnemu celebransowi wrczony zosta bochenek chleba.

Zebranych w katedrze wiernych przywita metropolita grnolski, arcybiskup Wiktor Skworc. yczy udanego przeywania wita rodziny, bowiem takim witem jest wanie marsz. Do rodzinnego przeywania marszu nawiza po Mszy witej gwny organizator, Adam Wierzbicki. Pniej przy dwikach orkiestry grniczej kilkaset osb przemaszerowao do Parku Kociuszki, gdzie ustawiona zostaa scena na ktrej wystpoway zespoy artystyczne i wok ktrej odbywa si piknik rodzinny.

Wczeniej jednak glos zabierali; w imieniu komitetu organizacyjnego Adam Wierzbicki, w imieniu miasta Katowice prezydent Marcin Krupa, szef Rady Ruchw Katolickich archidiecezji katowickiej Antoni Winiarski oraz Jacek Pytel. Ten ostatni skierowa do zgromadzonych swoje wystpienie w gwarze lskiej:

?Roztmili? lnzok od dowiyn downa wychowywo sie w ciyniu dwch wie; kocielnyj, bo we kociele go krzcili, potym za co niedziela oblyko si paradnie i szo na Mszo i tyj z nojbliszyj gruby, kaj robi. Na tych dwch filorach opiyro si jego ywot. Ale by i filor trzeci ? familio. I chcio, co by na tych trzech filorach opiyrao si dali ycie na lnsku; co by my dali trzymali si wiary, mieli robota i wzrostali we familijach kaj som ojciec i mamulka, starzik i starka, siostry i bracio. Tak nm dopom Bg.

Sowa te spotkay si z bardzo ciepym przyjciem, o czym wiadczyy oklaski.

Zdjcia (kliknij)

Kongres Zwizku Podhalan 2011