Marsz dla Życia i Rodziny PDF Drukuj Email
niedziela, 14 czerwca 2015 21:33

Związek Górnośląski od samego początku jest (wraz z Radą Ruchów Katolickich archidiecezji katowickiej) współorganizatorem Marszu dla Życia i Rodziny w Katowicach. Nie inaczej było w tym roku, podczas IV już marszu; w pracę komitetu organizacyjnego włączyli się Jacek Pytel i Krzysztof Jamrozy, obaj z Bractwa Pielgrzymkowego.

Pierwszy reprezentuje Związek przy organizacji marszu od początku, drugi był jednym z organizatorów tegorocznego, pierwszego w Mysłowicach Orszaku Trzech Króli. Obaj mają więc niezbędne doświadczenie przy tego typu imprezach.

Tak jak w dwóch poprzednich edycjach pogoda dopisała aż zanadto. Było słonecznie i bardzo ciepło. Tym razem oprócz Bractwa Pielgrzymkowego udział wzięli członkowie Kół z Bogucic i Piekar Śląskich. Cała ekipa związkowa pięknie prezentowała się w górnośląskich strojach regionalnych. Dodatkowym akcentem był udział piekarzan (rodzina Gerarda Skrzypca, który na męskiej pielgrzymce stanowej czytał wezwania z Modlitwy Wiernych w gwarze śląskiej) w procesji z darami. Tak jak pielgrzymce męskiej głównemu celebransowi wręczony został bochenek chleba.

Zebranych w katedrze wiernych przywitał metropolita górnośląski, arcybiskup Wiktor Skworc. Życzył udanego przeżywania święta rodziny, bowiem takim świętem jest właśnie marsz. Do rodzinnego przeżywania marszu nawiązał po Mszy Świętej główny organizator, Adam Wierzbicki. Później przy dźwiękach orkiestry górniczej kilkaset osób przemaszerowało do Parku Kościuszki, gdzie ustawiona została scena na której występowały zespoły artystyczne i wokół której odbywał się piknik rodzinny.

Wcześniej jednak glos zabierali; w imieniu komitetu organizacyjnego Adam Wierzbicki, w imieniu miasta Katowice prezydent Marcin Krupa, szef Rady Ruchów Katolickich archidiecezji katowickiej Antoni Winiarski oraz Jacek Pytel. Ten ostatni skierował do zgromadzonych swoje wystąpienie w gwarze śląskiej:

…Roztômili… Ślônzok łod dowiyn downa wychowywoł sie w ciyniu dwóch wież; kościelnyj, bo we kościele go krzcili, potym zaś co niedziela łoblykoł się paradnie i szoł na Mszo i tyj z nojbliższyj gruby, kaj robił. Na tych dwóch filorach łopiyroł się jego żywot. Ale był i filor trzeci – familio. I chcioł, co by na tych trzech filorach łopiyrało się dali życie na Ślônsku; co by my dali trzymali się wiary, mieli robota i wzrostali we familijach kaj som łojciec i mamulka, starzik i starka, siostry i bracio. Tak nôm dopomôż Bôg.

Słowa te spotkały się z bardzo ciepłym przyjęciem, o czym świadczyły oklaski.

Zdjęcia (kliknij)