poniedziałek, 20 lipca 2015 21:15

50 lat temu w Rychwadzie koo ywca Prymas Polski kardyna Stefan Wyszyski i metropolita krakowski arcybiskup Karol Wojtya ukoronowali obraz Matki Boej, ktry od czterech wiekw na tym miejscu odbiera cze od beskidzkich Grali. W niedziel 19 lipca w tej uroczej miejscowoci pooonej wrd lasw i hal odbyy si uroczystoci jubileuszowe.

Msz wit o godzinie 15:00 przy otarzu polowym na boniach obok sanktuarium celebrowa Prymas Polski, abp. Wojciech Polak wraz z kardynaem Stanisawem Dziwiszem, licznym zastpem biskupw i ksiy nie tylko z diecezji bielsko-ywieckiej. W sowie wygoszonym do licznie przybyych pielgrzymw (ich liczb szacowano na ponad 10 tysicy) przypomnia okolicznoci koronacji ywieckiej Pani, powtarzajc zacht swojego poprzednika, kard. Stefana Wyszyskiego, by patrze z ufnoci na Maryj, ale i na Jezusa, na ktrego Ona wskazuje. W czasie uroczystoci abp Polak powici obraz, tabernakulum i now szat ? ?sukni wdzicznoci? ? dla ikony MB Rychwadzkiej wraz z nowymi koronami. To wotum wdzicznoci mieszkacw ywiecczyzny za liczne aski i cuda wypraszane w tutejszym sanktuarium. Tych darw wdzicznoci byo wicej, a wrd nich bya spinka od Zwizku Podhalan Oddzia Grali ywieckich ktr wrczyli nasi dobrzy znajomi: Jadwiga Hutyra, Adam Bana i Staszek Lizak, obecny Prezes Oddziau. Grale ywieccy zaznaczyli swoj obecno jeszcze zakoczenie Mszy witej kiedy to Wadysaw Motyka odczyta hod zoony Pani Rychwadzkiej.

Na uroczystoci licznie obecni byli politycy oraz samorzdowcy: wrd tych pierwszych prezydent elekt Piotr Duda oraz Beata Szydo. Rychwadzcy Franciszkanie wrczyli prezydentowi kopi wizerunku M.B Rychwadzkiej. Wrd zaproszonych goci nie mogo zabrakn oczywicie delegacji Bractwa Pielgrzymkowego. Od sierpnia 2007 roku (pierwsza pielgrzymka Grali ywieckich do Rychwadu) datuj si oywione kontakty naszych stowarzysze owocujce nawet kilkunastoma wsplnymi przedsiwziciami w cigu roku. Jestemy rozpoznawalni na ywiecczynie robic tym samym dobr robot dla Zwizku Grnolskiego. W uroczystociach wzia udzia delegacja Bractwa ze sztandarem w skadzie: Jacek Pytel (chory) oraz Barbara Richter, Anna Bartecka i Urszula Duy (obsada) wszyscy w grnolskich strojach regionalnych. Oprcz Grali, spotkalimy wielu znajomych ksiy; jako pierwszy przywita si z nami kustosz sanktuarium w Rajczy ks. Franciszek Warzecha, potem po kolei Ojciec Alan Rusek, gwardian z Panewnik i Ojciec Baej Bernard Kurowski, gwardian z Gry witej Anny, kapelan Zwizku Podhalan ks. Wadysaw Zzel i na koniec biskup pomocniczy diecezji bielsko-ywieckiej, pochodzcy z Wesoej Piotr Greger. Ten ostatni uci sobie z nami dusz pogawdk, wszak jego mama jest czonkini Bractwa.

W rychwadzkiej uroczystoci Grny lsk reprezentoway w sumie dwie delegacje: nasza oraz poczet sztandarowy NSZZ Solidarno z KWK Mysowice-Wesoa.

Rychwad to miejscowo , ktrej pocztki sigaj przeomu XIII i XIV wieku. W pierwszej poowie XVI wieku istnia tu ju drewniany koci pod wezwaniem w. Mikoaja, w ktrym od 1644 rozwija si kult maryjny. Mia on zwizek z cudownym obrazem Matki Boej z Dziecitkiem Jezus na rku, namalowanym na lipowej desce z przeomu XV i XVI wieku, ktry na ywiecczyzn przywdrowa z Wielkopolski. Obraz pocztkowo by wasnoci magnackiej rodziny Grudziskich i ju tam otoczony by kultem. W 1640 roku Katarzyna Komorowska, wacicielka lemienia, zawara zwizek maeski z Piotrem Samuelem Grudziskim, starost rodzkim w Wielkopolsce. Z wielkopolskiej posiadoci swojego ma Katarzyna przywioza obraz Matki Boej i umiecia go zapewne w kaplicy swego zamku. W 1644 roku podarowaa wizerunek do kocioa parafialnego w Rychwadzie. Obraz zosta umieszczony w bocznym otarzu rychwadzkiego kocioa.

Przed obliczem obrazu od wiekw dokonuj si uzdrowienia. Pierwsze zanotowano w 1647 r. Wizerunek, zwany dotd Matk Bo Pocieszn, zaczto okrela jako obraz Matki Boej Rychwadzkiej. Ruch pielgrzymkowy w Rychwadzie nabra charakteru powszechnego podczas najazdu szwedzkiego. 6 sierpnia 1946 roku strami rychwadzkiego sanktuarium stali si franciszkanie. Od samego pocztku gorliwie troszczyli si o jego rozsawienie.

18 lipca 1965 r. uroczystej koronacji cudownego obrazu dokonali Prymas Polski kard. Stefan Wyszyski i wczesny metropolita krakowski abp Karol Wojtya. Na uroczysto przybyo okoo 80 tys. pielgrzymw, ktrzy przez kilka godzin trwali na modlitwie mimo ulewnego deszczu. W ksidze pamitkowej kard. Wyszyski napisa: ?Olbrzymie wody ulewnego deszczu nie potrafi zgasi naszej mioci wzgldem Ciebie Maryjo!?.

Zdjcia

Katowice 8 lipca 2012
Opis: Spotkanie z Kaj Ploss-Mireck z Waszyngtonu - siedziba Zwizku, Katowice 8 lipiec 2012 rok