Rychwałdzki jubileusz PDF Drukuj Email
poniedziałek, 20 lipca 2015 21:15

50 lat temu w Rychwałdzie koło Żywca Prymas Polski kardynał Stefan Wyszyński i metropolita krakowski arcybiskup Karol Wojtyła ukoronowali obraz Matki Bożej, który od czterech wieków na tym miejscu odbiera cześć od beskidzkich Górali. W niedzielę 19 lipca w tej uroczej miejscowości położonej wśród lasów i hal odbyły się uroczystości jubileuszowe.

Mszę Świętą o godzinie 15:00 przy ołtarzu polowym na błoniach obok sanktuarium celebrował Prymas Polski, abp. Wojciech Polak wraz z kardynałem Stanisławem Dziwiszem, licznym zastępem biskupów i księży nie tylko z diecezji bielsko-żywieckiej. W słowie wygłoszonym do licznie przybyłych pielgrzymów (ich liczbę szacowano na ponad 10 tysięcy) przypomniał okoliczności koronacji Żywieckiej Pani, powtarzając zachętę swojego poprzednika, kard. Stefana Wyszyńskiego, by patrzeć z ufnością na Maryję, ale i na Jezusa, na którego Ona wskazuje. W czasie uroczystości abp Polak poświęcił obraz, tabernakulum i nową szatę – „suknię wdzięczności” – dla ikony MB Rychwałdzkiej wraz z nowymi koronami. To wotum wdzięczności mieszkańców Żywiecczyzny za liczne łaski i cuda wypraszane w tutejszym sanktuarium. Tych darów wdzięczności było więcej, a wśród nich była spinka od Związku Podhalan Oddział Górali Żywieckich którą wręczyli nasi dobrzy znajomi: Jadwiga Hutyra, Adam Banaś i Staszek Lizak, obecny Prezes Oddziału. Górale żywieccy zaznaczyli swoją obecność jeszcze zakończenie Mszy Świętej kiedy to Władysław Motyka odczytał hołd złożony Pani Rychwałdzkiej.

Na uroczystości licznie obecni byli politycy oraz samorządowcy: wśród tych pierwszych prezydent elekt Piotr Duda oraz Beata Szydło. Rychwałdzcy Franciszkanie wręczyli prezydentowi kopię wizerunku M.B Rychwałdzkiej. Wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć oczywiście delegacji Bractwa Pielgrzymkowego. Od sierpnia 2007 roku (pierwsza pielgrzymka Górali żywieckich do Rychwałdu) datują się ożywione kontakty naszych stowarzyszeń owocujące nawet kilkunastoma wspólnymi przedsięwzięciami w ciągu roku. Jesteśmy rozpoznawalni na Żywiecczyźnie robiąc tym samym dobrą robotę dla Związku Górnośląskiego. W uroczystościach wzięła udział delegacja Bractwa ze sztandarem w składzie: Jacek Pytel (chorąży) oraz Barbara Richter, Anna Bartecka i Urszula Duży (obsada) wszyscy w górnośląskich strojach regionalnych. Oprócz Górali, spotkaliśmy wielu znajomych księży; jako pierwszy przywitał się z nami kustosz sanktuarium w Rajczy ks. Franciszek Warzecha, potem po kolei Ojciec Alan Rusek, gwardian z Panewnik i Ojciec Błażej Bernard Kurowski, gwardian z Góry Świętej Anny, kapelan Związku Podhalan ks. Władysław Zązel i na koniec biskup pomocniczy diecezji bielsko-żywieckiej, pochodzący z Wesołej Piotr Greger. Ten ostatni uciął sobie z nami dłuższą pogawędkę, wszak jego mama jest członkinią Bractwa.

W rychwałdzkiej uroczystości Górny Śląsk reprezentowały w sumie dwie delegacje: nasza oraz poczet sztandarowy NSZZ Solidarność z KWK Mysłowice-Wesoła.

Rychwałd to miejscowość , której początki sięgają przełomu XIII i XIV wieku. W pierwszej połowie XVI wieku istniał tu już drewniany kościół pod wezwaniem św. Mikołaja, w którym od 1644 rozwijał się kult maryjny. Miał on związek z cudownym obrazem Matki Bożej z Dzieciątkiem Jezus na ręku, namalowanym na lipowej desce z przełomu XV i XVI wieku, który na Żywiecczyznę przywędrował z Wielkopolski. Obraz początkowo był własnością magnackiej rodziny Grudzińskich i już tam otoczony był kultem. W 1640 roku Katarzyna Komorowska, właścicielka Ślemienia, zawarła związek małżeński z Piotrem Samuelem Grudzińskim, starostą środzkim w Wielkopolsce. Z wielkopolskiej posiadłości swojego męża Katarzyna przywiozła obraz Matki Bożej i umieściła go zapewne w kaplicy swego zamku. W 1644 roku podarowała wizerunek do kościoła parafialnego w Rychwałdzie. Obraz został umieszczony w bocznym ołtarzu rychwałdzkiego kościoła.

Przed obliczem obrazu od wieków dokonują się uzdrowienia. Pierwsze zanotowano w 1647 r. Wizerunek, zwany dotąd Matką Bożą Pocieszną, zaczęto określać jako obraz Matki Bożej Rychwałdzkiej. Ruch pielgrzymkowy w Rychwałdzie nabrał charakteru powszechnego podczas najazdu szwedzkiego. 6 sierpnia 1946 roku stróżami rychwałdzkiego sanktuarium stali się franciszkanie. Od samego początku gorliwie troszczyli się o jego rozsławienie.

18 lipca 1965 r. uroczystej koronacji cudownego obrazu dokonali Prymas Polski kard. Stefan Wyszyński i ówczesny metropolita krakowski abp Karol Wojtyła. Na uroczystość przybyło około 80 tys. pielgrzymów, którzy przez kilka godzin trwali na modlitwie mimo ulewnego deszczu. W księdze pamiątkowej kard. Wyszyński napisał: „Olbrzymie wody ulewnego deszczu nie potrafią zgasić naszej miłości względem Ciebie Maryjo!”.