poniedziałek, 24 sierpnia 2015 15:25

Zwizek Grnolski nie wemie udziau w wyborach do Sejmu i Senatu w roku 2015 ani jako podmiot samodzielny, ani jako koalicjant na wsplnej licie wyborczej. Czonkowie Zwizku Grnolskiego s zaangaowani w ycie spoeczne i polityczne, dziaaj w rnych organizacjach lokalnych i partiach politycznych. Zwizek Grnolski zachca swoich czonkw do wzmoonej aktywnoci w zbliajcych si wyborach, a przede wszystkim do oddawania swoich gosw.

Deklaracja programowa jasno okrela program i charakter Zwizku Grnolskiego jako stowarzyszenia, ktre bdc ?rzecznikiem wartoci, aspiracji, de oraz interesu Grnego lska w skali oglnonarodowej? jest stowarzyszeniem niezalenym od wadzy politycznej. Kolejne dokumenty programowe precyzujc stanowisko Zwizku stwierdzaj, e: ?Zwizek bdzie czynnie uczestniczy w yciu publicznym i politycznym poprzez indywidualne zaangaowanie swoich czonkw, unikajc koniunkturalizmu politycznego i zachowujc swoj tosamo jako stowarzyszenia obywatelskiego?.

Niniejsze stanowisko jest osadzone w kontekcie, na ktry skadaj si nastpujce fakty:

1. Pastwo polskie stworzyo przywilej dla mniejszoci narodowych w postaci ominicia 5 proc. progu wyborczego do Sejmu, aby obywatele tych mniejszoci mogli mie swych reprezentantw w parlamencie. Ten przywilej dotyczy m.in. lskich Niemcw, yjcych tu od wiekw i innych mniejszoci narodowych, nie dotyczy jednak innych grup spoecznych.

2. lzacy, tak jak wszyscy obywatele RP, maj moliwo aktywnoci politycznej w dziaajcych partiach, mog take tworzy wasn parti i to jest paszczyzna do realizacji ambicji politycznych.
3. Komitet "Zjednoczeni dla lska", ktry zaproponowa Zwizkowi Grnolskiemu wsplny start w wyborach oprcz hasa wyborczego, e chce dobra lska, nie przedstawi adnej propozycji konkretnego programu.

4. Zwizek Grnolski jest zwolennikiem polityki osigania realnych celw. Komitet ?Zjednoczeni dla lska? nie gwarantuje nawet inicjatywy ustawodawczej potencjalnych posw.