Rodzina Górnośląska na Górze Św. Anny - XIV edycja PDF Drukuj Email
sobota, 19 września 2015 20:39

Po raz czternasty członkowie i sympatycy Związku Górnośląskiego świętowali spotkanie rodzin górnośląskich (nazwa uroczystości wymyślona przez katowickiego Abp. Damiana Zimonia to Rodzina Górnośląska) na Górze Świętej Anny.

Z nowym Prezesem. Grzegorzem Franki, w towarzystwie pocztów sztandarowych: Zarządu Głównego, Kół Łagiewniki, Brzezinka, Zabrze, Bogucice, Wirek-Bielszowice-Czarny Las, Świętochłowice, Bractwa Pielgrzymkowego oraz parlamentarzystów i samorządowców. Wśród tych ostatnich zauważyliśmy posłanki Marię Nowak i Danutę Pietraszewską, posła Jana Rzymełkę i Prezydent Zabrza Małgorzatę Mańka-Szulik. W tym roku zaproszeni zostali również członkowie założyciele Związku Górnośląskiego; z tego grona na Górze Świętej Anny znaleźli się: pierwszy Prezes Związku Andrzej Klasik, Joanna Roztropowicz, Florian Kuźnik i Jan Rzymełka.

O godzinie 10:00 uczestników uroczystości przywitała pod pomnikiem Powstańców Śląskich orkiestra górnicza KWK Mysłowice-Wesoła. Zebranych przywitał Prezes Związku, krótkie wystąpienia mieli też parlamentarzyści i byli oraz obecni samorządowcy. Następnie złożono kwiaty i uformowany orszak na czele z orkiestrą i sztandarami udał się pod pomnik Jana Pawła II. Krótka modlitwa o wstawiennictwo oraz tradycyjnie „Barka”, którą zaintonował Gerard Skrzypiec z Koła w Piekarach. Do annogórskiej bazyliki wchodziliśmy z gwardianem tutejszego klasztoru, Ojcem Błażejem Bernardem Kurowskim na czele.

Ojciec gwardian na przywitanie przypomniał historię naszych spotkań i wyraził radość, że mimo upływu lat sporo osób przybywa ubranych w stroje regionalne w towarzystwie sztandarów. W homilii odniósł się do rodziny i spraw dziejących się wokół niej we wspólczesnym świecie. Przypomniał zagrożenia płynące z pomieszania pojęć w relacjach małżeńskich, płciowych wprowadzonych przez tzw. ideologię gender niosącą zgubne dla rodziny trendy. Temat rodziny przewinął się również w Modlitwie Wiernych (którą odmówiły Helena Leśniowska z Koła Piekary oraz Celina Jamrozy z Bractwa Pielgrzymkowego) oraz na zakończenie Mszy Świętej, kiedy Krzysztof Jamrozy z Bractwa Pielgrzymkowego odczytał modlitwę za II część synodu biskupów, który już niedługo odbędzie się w Watykanie.

Tradycyjnie po Mszy Świętej uczestnicy zrobili sobie wspólne zdjęcie na schodach prowadzących do bazyliki, po czym udali się na posiłek do Domu Pielgrzyma. W sali Św. Maksymiliana Marii Kolbego odbyło się krótkie spotkanie połączone z wręczeniem odznak „Zasłużony dla związku Górnośląskiego” zaś w małej salce członkowie założyciele, honorowi członkowie Związku oraz obecne władze stowarzyszenia dyskutowali o przyszłości organizacji.

Niektóre grupy udały się jeszcze do Kamienia Śląskiego, by dziękować patronowi Związku Świętemu Jackowi Odrowążowi za lata opieki w działalności dla dobra naszej Małej Ojczyzny oraz prosząc o wstawiennictwo na dalsze lata. Był również czas na spotkania przy kawie, ciastku czy lodach i wspominki.

Zdjęcia (kliknij)