sobota, 19 września 2015 20:39

Po raz czternasty czonkowie i sympatycy Zwizku Grnolskiego witowali spotkanie rodzin grnolskich (nazwa uroczystoci wymylona przez katowickiego Abp. Damiana Zimonia to Rodzina Grnolska) na Grze witej Anny.

Z nowym Prezesem. Grzegorzem Franki, w towarzystwie pocztw sztandarowych: Zarzdu Gwnego, K agiewniki, Brzezinka, Zabrze, Bogucice, Wirek-Bielszowice-Czarny Las, witochowice, Bractwa Pielgrzymkowego oraz parlamentarzystw i samorzdowcw. Wrd tych ostatnich zauwaylimy posanki Mari Nowak i Danut Pietraszewsk, posa Jana Rzymek i Prezydent Zabrza Magorzat Maka-Szulik. W tym roku zaproszeni zostali rwnie czonkowie zaoyciele Zwizku Grnolskiego; z tego grona na Grze witej Anny znaleli si: pierwszy Prezes Zwizku Andrzej Klasik, Joanna Roztropowicz, Florian Kunik i Jan Rzymeka.

O godzinie 10:00 uczestnikw uroczystoci przywitaa pod pomnikiem Powstacw lskich orkiestra grnicza KWK Mysowice-Wesoa. Zebranych przywita Prezes Zwizku, krtkie wystpienia mieli te parlamentarzyci i byli oraz obecni samorzdowcy. Nastpnie zoono kwiaty i uformowany orszak na czele z orkiestr i sztandarami uda si pod pomnik Jana Pawa II. Krtka modlitwa o wstawiennictwo oraz tradycyjnie ?Barka?, ktr zaintonowa Gerard Skrzypiec z Koa w Piekarach. Do annogrskiej bazyliki wchodzilimy z gwardianem tutejszego klasztoru, Ojcem Baejem Bernardem Kurowskim na czele.

Ojciec gwardian na przywitanie przypomnia histori naszych spotka i wyrazi rado, e mimo upywu lat sporo osb przybywa ubranych w stroje regionalne w towarzystwie sztandarw. W homilii odnis si do rodziny i spraw dziejcych si wok niej we wsplczesnym wiecie. Przypomnia zagroenia pynce z pomieszania poj w relacjach maeskich, pciowych wprowadzonych przez tzw. ideologi gender niosc zgubne dla rodziny trendy. Temat rodziny przewin si rwnie w Modlitwie Wiernych (ktr odmwiy Helena Leniowska z Koa Piekary oraz Celina Jamrozy z Bractwa Pielgrzymkowego) oraz na zakoczenie Mszy witej, kiedy Krzysztof Jamrozy z Bractwa Pielgrzymkowego odczyta modlitw za II cz synodu biskupw, ktry ju niedugo odbdzie si w Watykanie.

Tradycyjnie po Mszy witej uczestnicy zrobili sobie wsplne zdjcie na schodach prowadzcych do bazyliki, po czym udali si na posiek do Domu Pielgrzyma. W sali w. Maksymiliana Marii Kolbego odbyo si krtkie spotkanie poczone z wrczeniem odznak ?Zasuony dla zwizku Grnolskiego? za w maej salce czonkowie zaoyciele, honorowi czonkowie Zwizku oraz obecne wadze stowarzyszenia dyskutowali o przyszoci organizacji.

Niektre grupy uday si jeszcze do Kamienia lskiego, by dzikowa patronowi Zwizku witemu Jackowi Odrowowi za lata opieki w dziaalnoci dla dobra naszej Maej Ojczyzny oraz proszc o wstawiennictwo na dalsze lata. By rwnie czas na spotkania przy kawie, ciastku czy lodach i wspominki.

Zdjcia (kliknij)