czwartek, 01 października 2015 20:31

Z radoci informuj, e Abp Wiktor Skworc mianowa ks. dr. hab. prof. U Arkadiusza Wuwera nowym Kapelanem Zwizku Grnolskiego. Nowy Kapelan zastpi na tej funkcji ks. dr. Pawa Bucht, ktremu ju teraz serdecznie dzikuj za Jego prac duszpastersk w naszym Zwizku.

Ks. Arkadiusz Wuwer urodzi si w roku 1966 w Turzy lskiej. wicenia kapaskie otrzyma w roku 1990, a po nich, do roku 1993 by wikarym w Parafii w. Michaa Archanioa w Michakowicach.

W latach 1993-1999 studiowa na Wydziale Nauk Spoecznych Papieskiego Uniwersytetu w. Tomasza z Akwinu ?Angelicum? w Rzymie. W roku 1997 ukoczy w Rzymie Szko Formacji II stopnia dla Kadr Organizacji Pozarzdowych i Wolontariatu.

W latach 1999-2000 wykada katolick nauk spoeczn w Centro Interdisciplinare di Formazione Permanente w Fano oraz w Associazione Centro Culturale San Bartolomeo w Bergamo. W roku 2000 nostryfikowa doktorat z nauk humanistycznych w zakresie socjologii na Wydziale Nauk Historycznych i Spoecznych Uniwersytetu Kardynaa Stefana Wyszyskiego w Warszawie.

Od 1 padziernika 2001 r. jest adiunktem dydaktyczno-naukowy na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu lskiego w Katowicach. W latach 2002-2005 by sekretarzem Arcybiskupa Metropolity Katowickiego. Od roku 2003 jest czonkiem Rady Duszpasterskiej Archidiecezji Katowickiej. W latach 2004-2009 peni obowizki rzecznika prasowego Kurii Metropolitalnej w Katowicach i Arcybiskupa Metropolity Grnolskiego.

Od roku 2005 jest duszpasterzem dziennikarzy Archidiecezji Katowickiej i czonkiem Rady Wydziau Teologicznego Uniwersytetu lskiego w Katowicach. Od roku 2008 jest czonkiem Senackiej Komisji ds.. Organizacji i Rozwoju Uniwersytetu lskiego w Katowicach. Od roku 2009 jest przewodniczcym oglnopolskiej Sekcji Wykadowcw Katolickiej Nauki Spoecznej. Od roku 2012 jest czonkiem Rady Kapaskiej Archidiecezji Katowickiej i sekretarzem Rady Spoecznej przy Arcybiskupie Metropolicie Katowickim. Peni te funkcj przewodniczcego Komisji ds.. Spoecznych II Synodu Archidiecezji Katowickiej.

Dekretem Metropolity Katowickiego z dnia 15 wrzenia 2015 r. mianowany zosta Kapelanem Zwizku Grnolskiego.

Wszystkiego dobrego Ksie Kapelanie!

Grzegorz Franki

Prezes Zwizku Grnolskiego