Związek Górnośląski ma nowego Kapelana PDF Drukuj Email
czwartek, 01 października 2015 20:31

Z radością informuję, że Abp Wiktor Skworc mianował ks. dr. hab. prof. UŚ Arkadiusza Wuwera nowym Kapelanem Związku Górnośląskiego. Nowy Kapelan zastąpił na tej funkcji ks. dr. Pawła Buchtę, któremu już teraz serdecznie dziękuję za Jego pracę duszpasterską w naszym Związku.

Ks. Arkadiusz Wuwer urodził się w roku 1966 w Turzy Śląskiej. Święcenia kapłańskie otrzymał w roku 1990, a po nich, do roku 1993 był wikarym w Parafii Św. Michała Archanioła w Michałkowicach.

W latach 1993-1999 studiował na Wydziale Nauk Społecznych Papieskiego Uniwersytetu św. Tomasza z Akwinu „Angelicum” w Rzymie. W roku 1997 ukończył w Rzymie Szkołę Formacji II stopnia dla Kadr Organizacji Pozarządowych i Wolontariatu.

W latach 1999-2000 wykładał katolicką naukę społeczną w Centro Interdisciplinare di Formazione Permanente w Fano oraz w Associazione Centro Culturale San Bartolomeo w Bergamo. W roku 2000 nostryfikował doktorat z nauk humanistycznych w zakresie socjologii na Wydziale Nauk Historycznych i Społecznych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

Od 1 października 2001 r. jest adiunktem dydaktyczno-naukowy na Wydziale Teologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. W latach 2002-2005 był sekretarzem Arcybiskupa Metropolity Katowickiego. Od roku 2003 jest członkiem Rady Duszpasterskiej Archidiecezji Katowickiej. W latach 2004-2009 pełnił obowiązki rzecznika prasowego Kurii Metropolitalnej w Katowicach i Arcybiskupa Metropolity Górnośląskiego.

Od roku 2005 jest duszpasterzem dziennikarzy Archidiecezji Katowickiej i członkiem Rady Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Od roku 2008 jest członkiem Senackiej Komisji ds.. Organizacji i Rozwoju Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Od roku 2009 jest przewodniczącym ogólnopolskiej Sekcji Wykładowców Katolickiej Nauki Społecznej. Od roku 2012 jest członkiem Rady Kapłańskiej Archidiecezji Katowickiej i sekretarzem Rady Społecznej przy Arcybiskupie Metropolicie Katowickim. Pełni też funkcję przewodniczącego Komisji ds.. Społecznych II Synodu Archidiecezji Katowickiej.

Dekretem Metropolity Katowickiego z dnia 15 września 2015 r. mianowany został Kapelanem Związku Górnośląskiego.

Wszystkiego dobrego Księże Kapelanie!

Grzegorz Franki

Prezes Związku Górnośląskiego