poniedziałek, 12 października 2015 17:08

Ruszy V Europejski Kongres Maych i rednich Przedsibiorstw w Katowicach, na ktrym obecni s redaktorzy Grnolzaka,
przez co w kolejnym numerze bdzie mona przeczyta relacj z kongresu oraz wywiady. Zdjcia dostpne bd natomiast na Profilu Zwizku Grnolskiego w Google +.

Jak zbudowa polsk gospodark, aby cigle i efektywnie si rozwijaa? Jak budowa dobre relacje oraz jakie przeszkody
i wyzwania stoj przed mikro, maymi i rednimi przedsibiorstwami? Odpowiedzi na te i wiele innych pyta bd szukali eksperci ze wiata nauki, polityki, gospodarki oraz delegacje midzynarodowe podczas V Europejskiego Kongresu Maych i rednich Przedsibiorstw w Katowicach organizowanego przez Regionaln Izb Gospodarcz w Katowicach.

Od dzisiaj, przez najblisze 3 dni, w Midzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach przedsibiorcy oraz eksperci z Polski
i zagranicy bd debatowali nad stworzeniem sprzyjajcych warunkw dla tworzenia i prowadzenia biznesu.
Tegoroczna edycja zostaa zainaugurowana podczas konferencji prasowej, w ktrej uczestniczyli
Tadeusz Donocik, Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, Przewodniczcy Komitetu Organizacyjnego V Europejskiego Kongresu MP,
Jerzy Buzek, Pose Parlamentu Europejskiego, Przewodniczcy Komitetu Honorowego V Europejskiego Kongresu MP,
Boena Lubliska-Kasprzak, Prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsibiorczoci a take Janusz Steinhoff, Przewodniczcy Rady Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach oraz Krajowej Izby Gospodarczej, Przewodniczcy Rady Programowej
V Europejskiego Kongresu MP.
Jak podkreli Jerzy Buzek, Pose Parlamentu Europejskiego i Przewodniczcy Komitetu Honorowego V Europejskiego Kongresu MP, to wanie mali i redni przedsibiorcy s rdzeniem i krwioobiegiem polskiej gospodarki. wiadcz o tym dane dotyczce stanu sektora MP w Polsce, ktre na konferencji prasowej przedstawia Boena Lubliska-Kasprzak, Prezes PARP. MP stanowi 99% firm w Polsce, czyli a 70% miejsc pracy i 48,5% PKB. Badania pokazuj, e sektor ten ma bardzo istotny wpyw na polsk gospodark.
To wyjtkowa edycja z kilku wzgldw. Po pierwsze, w tym roku obchodzimy Jubileusz 25- lecia Regionalnej Izby Gospodarczej.
Po drugie, Kongres odbywa si w Midzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i zgromadzi rekordow liczb uczestnikw ? 6000 zarejestrowanych osb
? podsumowa Tadeusz Donocik, Prezes RIG w Katowicach.
Na konferencji obecni byli rwnie wspgospodarze: Gabriela Lenartowicz, Wicewojewoda lski, Marcin Krupa, Prezydent Miasta Katowice oraz Magorzata Maka-Szulik, Prezydent Miasta Zabrze i Przewodniczca Grnolskiego Zwizku Metropolitalnego. Wspgospodarze wydarzenia zaprosili uczestnikw na szereg wydarze towarzyszcych, m.in.: zwiedzanie kopalni GUIDO w Zabrzu, koncert i pokazy taca zespou Torres oraz zwiedzanie Muzeum lskiego, ktre na czas Kongresu dla uczestnikw wydarzenia jest bezpatne.

-----

Biuro Prasowe Kongresu

Kongres

Dziaalno polityczna