Ruszył V Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach PDF Drukuj Email
poniedziałek, 12 października 2015 17:08

Ruszył V Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach, na którym obecni są redaktorzy Górnoślązaka,
przez co w kolejnym numerze będzie można przeczytać relację z kongresu oraz wywiady. Zdjęcia dostępne będą natomiast na Profilu Związku Górnośląskiego w Google +.

Jak zbudować polską gospodarkę, aby ciągle i efektywnie się rozwijała? Jak budować dobre relacje  oraz jakie przeszkody
i wyzwania stoją przed mikro, małymi i średnimi przedsiębiorstwami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań będą szukali eksperci ze świata nauki, polityki, gospodarki oraz delegacje międzynarodowe podczas V Europejskiego Kongresu Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Katowicach organizowanego przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Katowicach.

Od dzisiaj, przez najbliższe 3 dni, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach przedsiębiorcy oraz eksperci z Polski
i zagranicy będą debatowali nad stworzeniem sprzyjających warunków dla tworzenia i prowadzenia biznesu.
Tegoroczna edycja została zainaugurowana podczas konferencji prasowej, w której uczestniczyli
Tadeusz Donocik, Prezes Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach, Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego V Europejskiego Kongresu MŚP,
Jerzy Buzek, Poseł Parlamentu Europejskiego, Przewodniczący Komitetu Honorowego V Europejskiego Kongresu MŚP,
Bożena Lublińska-Kasprzak, Prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości a także Janusz Steinhoff,  Przewodniczący Rady Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach oraz Krajowej Izby Gospodarczej, Przewodniczący Rady Programowej
V Europejskiego Kongresu MŚP.
Jak podkreślił Jerzy Buzek, Poseł Parlamentu Europejskiego i Przewodniczący Komitetu Honorowego V Europejskiego Kongresu MŚP, to właśnie mali i średni przedsiębiorcy są rdzeniem i krwioobiegiem polskiej gospodarki. Świadczą o tym dane dotyczące stanu sektora MŚP w Polsce, które na konferencji prasowej przedstawiła Bożena Lublińska-Kasprzak, Prezes PARP. MŚP stanowią 99% firm w Polsce, czyli aż 70% miejsc pracy i 48,5% PKB. Badania pokazują, że sektor ten ma bardzo istotny wpływ na polską gospodarkę.
To wyjątkowa edycja z kilku względów. Po pierwsze, w tym roku obchodzimy Jubileusz 25- lecia Regionalnej Izby Gospodarczej.
Po drugie, Kongres odbywa się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i zgromadził rekordową liczbę uczestników – 6000 zarejestrowanych osób
– podsumował Tadeusz Donocik, Prezes RIG w Katowicach.
Na konferencji obecni byli również współgospodarze: Gabriela Lenartowicz, Wicewojewoda Śląski, Marcin Krupa, Prezydent Miasta Katowice oraz Małgorzata Mańka-Szulik, Prezydent Miasta Zabrze i Przewodnicząca Górnośląskiego Związku Metropolitalnego. Współgospodarze wydarzenia zaprosili uczestników na szereg wydarzeń towarzyszących, m.in.: zwiedzanie kopalni GUIDO w Zabrzu, koncert i pokazy tańca zespołu Torres oraz zwiedzanie Muzeum Śląskiego, które na czas Kongresu dla uczestników wydarzenia jest bezpłatne.

-----

Biuro Prasowe Kongresu