Przyjaciele Górale PDF Drukuj Email
Związek Podhalan

Rajd Rodziny Szlakami Papieskimi w Worku Raczańskim z okazji Roku Rodziny w Diecezji Bielsko-ŻywieckiejSerdecznie zapraszamy do Gminy Rajcza! ?Spotkajmy się pod Krzyżem Jubileuszowym Ziemi Żywieckiej? 17 maja 2008 roku

Z okazji Roku Rodziny zapraszamy Rodziny z Diecezji Bielsko-Żywieckiej i Województwa Śląskiego do wspólnego pielgrzymowania Szlakami Papieskimi w Worku Raczańskim , do wspólnej  modlitwy przy Krzyżu Jubileuszowym  Ziemi Żywieckiej na Bendoszce, niech to będzie Rajd Rodziny ?ku budowaniu Rodziny w Chrystusie?

Uczestnictwem w Rajdzie pragniemy uczcić także Rocznice Urodzin Ojca Świętego Jana Pawła II

Program:

13.00-14.00 - spotkanie na Bendoszce przy Krzyżu Jubileuszowym
14.00 - Msza Święta przy Krzyżu Jubileuszowym Ziemi Żywieckiej.

Po Mszy Św. spotkanie uczestników Rajdu przy wspólnym ognisku.

Około godziny 17.00 zejście z Bendoszki i zakończenie Rajdu

Propozycja dla uczestników Rajdu: po zakończeniu uroczystości zejście do miejsc wskazanych przez organizatora, gdzie będą oczekiwać autobusy lub  busy które rozwiozą uczestników do Centrum Rajczy  ( koszty pokrywają uczestnicy), organizatorzy zapewnią odpowiednią ilość busów lub autobusów.

Uwaga: grupy pielgrzymów  które potrzebują przewodników do przejścia Szlakami Papieskimi  proszeni są o  kontakt z organizatorami  Rajdu do 30 kwietnia  2008r.

Pielgrzymka i Majówka Samorządowa okazji Dnia Samorządowca.

Patronat nad Majówką objął Pan Piotr Spyra Członek Zarządu Województwa Śląskiego  oraz Wójt Rajczy Adam Iwanek.

Zapraszamy do Rajczy wszystkie osoby związane z samorządem ( Władze Samorządowe, Pracowników Samorządowych, Sołtysów, członków Rad Sołeckich,  Zarządy i członków Stowarzyszeń i Organizacji)  na pierwszą Pielgrzymkę  do Sanktuarium Maryjnego w Rajczy.

Program:

Msza Święta o godzinie 11.45

Msza Święta w intencji Samorządowców i Pracowników Samorządowych, Sołtysów, Członków Rad Sołeckich, Zarządów i Członków Stowarzyszeń i Organizacji.

druga intencja: drużyny Harcerskiej Niezapominajki z Rajczy z okazji 10 lecia powstania Drużyny.

Po Mszy Świętej odsłonięcie i poświęcenie Tablicy Upamiętniającej  Nawiedzania Kościoła w Rajczy przez Ks. Kardynała Karola Wojtyłę.

Po Ceremonij Odsłonięcia i Poświęcenia Tablicy nastąpi złożenie kwiatów i zapalenie zniczy przy Popiersiu Jana Pawła II.

Przy Popiersiu nastąpi powierzenie w opiekę Szlaków Papieskich na terenie Gminy Rajcza  Harcerzom z drużyny Harcerskiej ?Niezapominajki?

13.00.Spotkanie Samorządowców i Pracowników Samorządowych z Panem Piotrem Spyrą Członkiem Zarządu Województwa Śląskiego.

14.30.Spotkanie Sołtysów, członków Rad Sołeckich z powiatu Żywieckiego z Prof. Genowefą Grabowską Posłem do Parlamentu Europejskiego.

16.30. Część artystyczna
  • występ kapeli ?Daremny Trud? z Rycerki Górnej
  • występ Zespołu Solanka z Soli
  • występ Zespołu Pieśni i Tańca Ziemia Rajczańska.
  • występ Zespołu Rajcusie

Ponadto w programie:

• wesołe miasteczko dla dzieci, bryczki, konie
  • kuchnia regionalna przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Rajcza.
  • Loteria fantowa ,konkursy i zabawy przygotowane przez Drużynę Harcerską Niezapominajki.

Kontakt do organizatorów:
Zbigniew Kopeć
tel. (033) 8643552
tel. kom. 0503 019 629

Adam Banaś
tel. (033) 8643619
tel. kom. 0605 243 562

dodatkowe informacje o Rajdzie i Majówce na stronie internetowej: http://stow.rajcza.w.interia.pl/  oraz www.szlakipapieskie.pl

80-lecie działalności organizacyjne Górali na źywieczczyźnie i 25 lecie kapelaństwa ks. Władysława Zązla w Związku Podhalan