Strona gwna Bractwo Gwarkw
środa, 28 stycznia 2009 12:19

Informacja na temat
Bractwa Gwarkw Zwizku Grnolskiego

W dniu 29.05.2008r. odbyo si spotkanie w gronie zaoycieli Bractwa "Gwarkw" celem szczegowego zapoznania si z deklaracj i statutem Zwizku Grnolskiego.

W dniu 6 czerwca 2008r. wybrano komitet zaoycielski i upowaniono go do dziaania dla utworzenia przedmiotowego Bractwa. Uchwa Nr 1 i 2 Zarzdu Gwnego Zwizku Grnolskiego powoano Bractwo "Gwarkw" i powierzono funkcj tymczasowego prezesa Romanowi Regulskiemu i upowaniono go do przeprowadzenia rejestracji Bractwa. Stosowne Uchway wraz z protokoem zaoycielskim, list czonkw zaoycieli i ich deklaracjami czonkowskimi przesano z pismem przewodnim do Zarzdu Zwizku Grnolskiego w Katowicach, ul. Stalmacha 17, 40 - 058 Katowice. Wyznaczono termin Walnego Zgromadzenia Bractwa na 23 padziernika 2008r. godz. 18 00 w siedzibie Zwizku Grnolskiego przy ul. Stalmacha 17 w Katowicach, celem wyboru Zarzdu oraz Komisji Rewizyjnej. I Walne Zgromadzenie Bractwa Gwarkw wyonio w gosowaniu tajnym Prezesa, Czonkw Zarzdu oraz Komisj Rewizyjn.

Nowy Zarzd:

Prezes Zarzdu - Zygmunt PAWOWSKI
Wiceprezes - Jerzy MAKA
Sekretarz - Jzef SOBCZYK
Skarbnik - Zygfryd SKRZYPEK
Czonek - Czesaw KOCZOREK
Czonek - Andrzej MUC
Czonek - Roman j

Skad Komisji Rewizyjnej:

Przewodniczcy - Prof. Bronisaw BARCHASKI
Czonek - Henryk BROL
Czonek - Piotr CAPUTA

Cel i program dziaania
Bractwa Gwarkw
Zwizku Grnolskiego

U podstaw dziaania Bractwa, podobnie jak caego Zwizku Grnolskiego, ley zamiar obrony wartoci kulturowych i cywilizacyjnych Grnego lska. Bractwo w sposb szczeglny chce zaj si kultur i wartociami cywilizacyjnymi, jaki dla regionu wnioso i dalej wnosi grnictwo.

1.Bractwo pragnie pozosta organizacj apartyjn, niezalen od wadzy politycznej. Pozostanie stowarzyszeniem osb identyfikujcych si z wartociami i etosem pracy grniczej i chce by rzecznikiem, aspiracji oraz interesw Braci Grniczej.

2.Bractwo chce promowa tradycje i zwyczaje grnicze. W tym celu naley inicjowa i wspiera wszelkie inicjatywy dotyczce tradycji rodzinnych, zawodowych i kulturowych. Bractwo za swj obowizek uznaje trosk o zabytki techniki grniczej.

3.Bdziemy dy do odpowiedniej reprezentacji braci grniczej i interesw brany we wadzach samorzdowych wszelkich szczebli. W tym celu naley usilnie pomaga tym kandydatom w wyborach samorzdowych, ktrzy gwarantuj tak reprezentacj.

4.Bractwo bdzie na wszystkich forach podejmowa rzeczow obron interesw polskiego grnictwa, w tym przeciwstawia si opiniom krzywdzcym polskie grnictwo i szkalujcych ludzi z nim zwizanych.

5.Naley zbudowa solidne podstawy organizacyjne, w tym w szczeglnoci:

• pozyskiwa uznane autorytety,
  • uzyska podmiotowo prawn,
  • poszerza liczb czonkw Bractwa,
  • uzyska wsparcie sponsorw dla zdobycia rodkw finansowych,
  • uzyska rodki unijne w ramach odpowiednich programw regionalnych,
  • powoanie Rady Programowej Bractwa.

6. Skad Rady Programowej Bractwa:

• prof. Barchaski Bronisaw,
  • prof. Nowak Zygfryd,
  • prof. Dubiski Jzef,
  • prof. Blaschke Wiesaw,
  • Regulski Roman,
  • Filipek Marian,
  • Forajter Jerzy,
  • Buchwald Piotr,
  • Ks. BuchtaPawe

Dziaalno integracyjna
Opis: Spotkanie opatkowe w siedzibie Zwizku Grnolskiego z udziaem ks. arcybiskupa Damiana Zimonia (1994)