Czy wiesz, że... ?

Związek Górnośląski z siedzibą w Katowicach jest organizacją zajmującą się promowaniem kultury śląskiej.

Stanowisko w sprawie Spisu Powszechnego PDF Drukuj Email
sobota, 11 czerwca 2011 21:00
Stanowisko Związku Górnośląskiego

w sprawie narodowości w kontekście Pierwszego Europejskiego Spisu Powszechnego

Zbliża się termin Pierwszego Europejskiego Spisu Powszechnego. Zarząd Główny Związku Górnośląskiego zachęca członków Związku Górnośląskiego, jak i wszystkich mieszkańców do nieskrępowanych odpowiedzi na pytania spisowe.

Stanowisko Związku Górnośląskiego, regionalnej organizacji obywatelskiej, która działa blisko ćwierć wieku na Górnym Śląsku, organizacji należącej do trzeciego sektora, a więc niezwiązanej ze strukturami politycznymi  jest stanowiskiem wolnościowym i nastawionym na podmiotowy akt każdego wyboru.

Związek Górnośląski jest organizacją, gdzie spotykają się ludzie różnych narodowości i wyznań religijnych. Jednakowo są dla nas ważni bracia Ślązacy, którzy mówią o sobie, jesteśmy: Polacy, Niemcy, Czesi, Słowacy, Żydzi, Ormianie, Ukraińcy, Ślązacy i także inni złączeni myśleniem o Śląsku jako naszym wspólnym dobru i solidarni w pomnażaniu jego wartości .

Każdy Górnoślązak ma demokratyczne prawo do wyrażenia własnej woli przy opowiedzeniu się za opcją etniczną. Wielu Górnoślązaków identyfikuje się kulturowo i emocjonalnie z narodem polskim i nie wolno nie uszanować tej deklaracji, która ma charakter tożsamościowej aprobacji wartości bliskich Polakom. Wielu Górnoślązaków chce także opowiadać się za opcją duchową, związaną z tradycjami zarówno państwa, jak i cywilizacji i kultury niemieckiej na Górnym Śląsku. I to stanowisko trzeba w pełni szanować jako akt uczciwości wobec tradycji, historii, języka tej ziemi. Wreszcie wielu Górnoślązaków dzisiaj widzi głęboki sens odpowiedzialnego opowiedzenia się za śląskością, jako pewną formacją duchową, zakorzenioną w doświadczeniu, w kulturze i umysłowości, w języku i historii. Jest to świadomy wybór pewnej opcji wspólnotowej, która się dopiero kształtuje, a nie deklaracja polityczna czy też państwowa.

Opowiedzenie się za opcją śląską (właściwie górnośląską) wydaje się być wolą godzenia różnych stanowisk i zdań na temat etniczności Górnego Śląska. Taki wybór podyktowany jest dynamiką idei regionalizmu europejskiego na Górnym Śląsku, który obserwujemy w ostatnich latach.

Silnie troszcząc się o wspólny dom górnośląski, szanujemy każdą postawę nastawioną na samodzielność, niezależność i autentyczność. Tylko autentyczna postawa wobec ziemi górnośląskiej jest w stanie unieść jej skomplikowaną historię ziemi pogranicza.

Zarząd Główny Związku Górnośląskiego

Katowice 15.03.2011