Czy wiesz, że... ?

Związek Górnośląski z siedzibą w Katowicach jest organizacją zajmującą się promowaniem kultury śląskiej.

Stanowisko w sprawie Spisu Powszechnego PDF Drukuj Email
sobota, 11 czerwca 2011 21:00
Stanowisko Zwizku Grnolskiego

w sprawie narodowoci w kontekcie Pierwszego Europejskiego Spisu Powszechnego

Zblia si termin Pierwszego Europejskiego Spisu Powszechnego. Zarzd Gwny Zwizku Grnolskiego zachca czonkw Zwizku Grnolskiego, jak i wszystkich mieszkacw do nieskrpowanych odpowiedzi na pytania spisowe.

Stanowisko Zwizku Grnolskiego, regionalnej organizacji obywatelskiej, ktra dziaa blisko wier wieku na Grnym lsku, organizacji nalecej do trzeciego sektora, a wic niezwizanej ze strukturami politycznymi jest stanowiskiem wolnociowym i nastawionym na podmiotowy akt kadego wyboru.

Zwizek Grnolski jest organizacj, gdzie spotykaj si ludzie rnych narodowoci i wyzna religijnych. Jednakowo s dla nas wani bracia lzacy, ktrzy mwi o sobie, jestemy: Polacy, Niemcy, Czesi, Sowacy, ydzi, Ormianie, Ukraicy, lzacy i take inni zczeni myleniem o lsku jako naszym wsplnym dobru i solidarni w pomnaaniu jego wartoci .

Kady Grnolzak ma demokratyczne prawo do wyraenia wasnej woli przy opowiedzeniu si za opcj etniczn. Wielu Grnolzakw identyfikuje si kulturowo i emocjonalnie z narodem polskim i nie wolno nie uszanowa tej deklaracji, ktra ma charakter tosamociowej aprobacji wartoci bliskich Polakom. Wielu Grnolzakw chce take opowiada si za opcj duchow, zwizan z tradycjami zarwno pastwa, jak i cywilizacji i kultury niemieckiej na Grnym lsku. I to stanowisko trzeba w peni szanowa jako akt uczciwoci wobec tradycji, historii, jzyka tej ziemi. Wreszcie wielu Grnolzakw dzisiaj widzi gboki sens odpowiedzialnego opowiedzenia si za lskoci, jako pewn formacj duchow, zakorzenion w dowiadczeniu, w kulturze i umysowoci, w jzyku i historii. Jest to wiadomy wybr pewnej opcji wsplnotowej, ktra si dopiero ksztatuje, a nie deklaracja polityczna czy te pastwowa.

Opowiedzenie si za opcj lsk (waciwie grnolsk) wydaje si by wol godzenia rnych stanowisk i zda na temat etnicznoci Grnego lska. Taki wybr podyktowany jest dynamik idei regionalizmu europejskiego na Grnym lsku, ktry obserwujemy w ostatnich latach.

Silnie troszczc si o wsplny dom grnolski, szanujemy kad postaw nastawion na samodzielno, niezaleno i autentyczno. Tylko autentyczna postawa wobec ziemi grnolskiej jest w stanie unie jej skomplikowan histori ziemi pogranicza.

Zarzd Gwny Zwizku Grnolskiego

Katowice 15.03.2011