Czy wiesz, że... ?

Związek Górnośląski z siedzibą w Katowicach jest organizacją zajmującą się promowaniem kultury śląskiej.

Strona gwna Stanowiska, owiadczenia
sobota, 11 czerwca 2011 21:27

Stanowisko Zwizku Grnolskiego w sprawie lskiej tosamoci

Zwizek Grnolski, bdcy najstarsz i najwiksz organizacj regionaln na Grnym lsku, z oburzeniem przyj opini prezesa Jarosawa Kaczyskiego w sprawie lskoci, wyraon w Raporcie o stanie Rzeczpospolitej.

Demokracja, jak mamy dziki bohaterstwu naszych przodkw, a take ich wnukom polegym pod kopalni "Wujek", pozwala niektrym okazywa pych i pogard dla innych, co jest nam lzakom obce.

Wyranie artykuujemy nasze stanowisko: nikt nie bdzie lzakom narzuca opcji narodowociowej! Nikt nie bdzie decydowa, kto jest lepszym, a kto gorszym obywatelem!

My, wiadomi swych praw i obowizkw, wdziczni przodkom za ich wielokulturowe dziedzictwo, nie spoczniemy w obronie naszej tosamoci bez wzgldu na jej opcj narodow. Kompleksy i uprzedzenia s typowe dla ludzi niedouczonych i niepewnych swej tosamoci i zawsze prowadz do przelewu krwi, a temu mwimy zdecydowane NIE!!!

Katowice 4 kwietnia 2011 r.