Czy wiesz, że... ?

Związek Górnośląski z siedzibą w Katowicach jest organizacją zajmującą się promowaniem kultury śląskiej.

Strona główna Stanowiska, oświadczenia
Stanowisko w sprawie śląskiej tożsamości PDF Drukuj Email
sobota, 11 czerwca 2011 21:27

Stanowisko Związku Górnośląskiego w sprawie śląskiej tożsamości

Związek Górnośląski, będący najstarszą i największą organizacją regionalną na Górnym Śląsku, z oburzeniem przyjął opinię prezesa Jarosława Kaczyńskiego w sprawie śląskości, wyrażoną w Raporcie o stanie Rzeczpospolitej.

Demokracja, jaką mamy dzięki bohaterstwu naszych przodków, a także ich wnukom poległym pod kopalnią "Wujek", pozwala niektórym okazywać pychę i pogardę dla innych, co jest nam Ślązakom obce.

Wyraźnie artykułujemy nasze stanowisko: nikt nie będzie Ślązakom narzucał opcji narodowościowej! Nikt nie będzie decydował, kto jest lepszym, a kto gorszym obywatelem!

My, świadomi swych praw i obowiązków, wdzięczni przodkom za ich wielokulturowe dziedzictwo, nie spoczniemy w obronie naszej tożsamości bez względu na jej opcję narodową. Kompleksy i uprzedzenia są typowe dla ludzi niedouczonych i niepewnych swej tożsamości i zawsze prowadzą do przelewu krwi, a temu mówimy zdecydowane NIE!!!

Katowice 4 kwietnia 2011 r.