Strona główna I Światowy Zjazd Ślązaków
I Światowy Zjazd Ślązaków PDF Drukuj Email
piątek, 12 sierpnia 2011 20:16

I Światowy Zjazd Ślązaków

W dniach 16, 17 i 18 września 2011 r. odbędzie się I Światowy Zjazd Ślązaków. Celem zjazdu jest integracja Ślązaków zamieszkujących różne strony świata, wokół ziemi ojczystej, śląskiego systemu wartości i śląskiego dziedzictwa kulturowego, dorobku cywilizacyjnego wypracowanego przez wszystkich Ślązaków niezależnie od ich narodowości, wyznania i statusu społecznego. Promowanie wizerunku Ślązaka ? Europejczyka otwartego na innych i różne kultury, zachowującego swą godność, czerpiącego radość z bycia Ślązakiem.

Organizatorami Zjazdu są: Związek Górnośląski oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego

Współorganizator: Wyższa Szkoła Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej

Zjazdowi patronują: Parlament Europejski, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, Marszałek Województwa Śląskiego Adam Matusiewicz

Komitet Honorowy: Przewodniczący Parlamentu Europejskiego prof. Jerzy Buzek, Metropolita Górnośląski Arcybiskup Damian Zimoń, Arcybiskup Alfons Nossol, Biskup Ordynariusz Diecezji Opolskiej Andrzej Czaja, Biskup Ordynariusz Diecezji Gliwickiej Jan Wieczorek, Biskup Kościoła Augsbursko ? Ewangelickiego Tadeusz Szurman, Eurodeputowany dr Jan Olbrycht, Senator Maria Pańczyk ? Poździej, Senator Antoni Piechniczek, Senator Bronisław Korfanty, Senator Kazimierz Kutz, Poseł Jerzy Ziętek, Poseł Tomasz Tomczykiewicz, Poseł Marek Plura, Poseł Danuta Pietraszewska, Poseł Maria Nowak, Przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Bogusław Śmigielski, Kapelan Ślązaków w USA ks. Prałat Franciszek Kurzaj, Rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego prof. Karol Musioł, Rektor Uniwersytetu Śląskiego prof. Wiesław Banyś, Rektor Akademii Sztuk Pięknych prof. Marian Oslislo, Rektor Akademii Muzycznej prof. Tomasz Miczka, Biblioteka Śląska prof. Jan Malicki, BCC Eugeniusz Budniok, RIG Tadeusz Donocik, Jerzy Markowski, Janusz Steinhoff

Sponsorzy: JAS FBG, GRUPA KAPITAŁOWA Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągowego Spółki Akcyjnej, Archiwum Państwowe, KONSALNET, Fundacja Współpracy Polsko ? Niemieckiej, Hotel & Restauracja ?Marysin Dwór?, Książęca Bażantarnia, Oberschlesisches Landes Museum

Patronat medialny: Radio eM, Radio Katowice, Dziennik Zachodni Organizacje współpracujące: Związek Ślązaków w USA, Macierz Ziemi Cieszyńskiej, Fundacja Współpracy Polsko ? Niemieckiej

W ramach uroczystości centralnych podejmujemy próbę bicia Rekordu Guinnessa w ilości akordeonistów grających jednocześnie melodię "Szła dzieweczka do laseczka". Zapraszamy wszystkich amatorów i profesjonalistów grających na akordeonie, wstydzie, świni, cyji, harmoszce do wzięcia udziału w tym wydarzeniu. Próba bicia rekordu odbędzie się 17 września o godz. 12.00 w katowickim Spodku. Rejestracja uczestników od godz. 10.00. Wszyscy uczestnicy bicia rekordu otrzymają poczęstunek. Zgłoszenia proszę wysyłać mailem na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Dla zainteresowanych nuty są na stronie:Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.