Strona gwna I wiatowy Zjazd lzakw
piątek, 12 sierpnia 2011 20:16

I wiatowy Zjazd lzakw

W dniach 16, 17 i 18 wrzenia 2011 r. odbdzie si I wiatowy Zjazd lzakw. Celem zjazdu jest integracja lzakw zamieszkujcych rne strony wiata, wok ziemi ojczystej, lskiego systemu wartoci i lskiego dziedzictwa kulturowego, dorobku cywilizacyjnego wypracowanego przez wszystkich lzakw niezalenie od ich narodowoci, wyznania i statusu spoecznego. Promowanie wizerunku lzaka ? Europejczyka otwartego na innych i rne kultury, zachowujcego sw godno, czerpicego rado z bycia lzakiem.

Organizatorami Zjazdu s: Zwizek Grnolski oraz Urzd Marszakowski Wojewdztwa lskiego

Wsporganizator: Wysza Szkoa Nauk Stosowanych w Rudzie lskiej

Zjazdowi patronuj: Parlament Europejski, Przewodniczcy Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek, Marszaek Wojewdztwa lskiego Adam Matusiewicz

Komitet Honorowy: Przewodniczcy Parlamentu Europejskiego prof. Jerzy Buzek, Metropolita Grnolski Arcybiskup Damian Zimo, Arcybiskup Alfons Nossol, Biskup Ordynariusz Diecezji Opolskiej Andrzej Czaja, Biskup Ordynariusz Diecezji Gliwickiej Jan Wieczorek, Biskup Kocioa Augsbursko ? Ewangelickiego Tadeusz Szurman, Eurodeputowany dr Jan Olbrycht, Senator Maria Paczyk ? Podziej, Senator Antoni Piechniczek, Senator Bronisaw Korfanty, Senator Kazimierz Kutz, Pose Jerzy Zitek, Pose Tomasz Tomczykiewicz, Pose Marek Plura, Pose Danuta Pietraszewska, Pose Maria Nowak, Przewodniczcy Sejmiku Wojewdztwa lskiego Bogusaw migielski, Kapelan lzakw w USA ks. Praat Franciszek Kurzaj, Rektor Uniwersytetu Jagielloskiego prof. Karol Musio, Rektor Uniwersytetu lskiego prof. Wiesaw Bany, Rektor Akademii Sztuk Piknych prof. Marian Oslislo, Rektor Akademii Muzycznej prof. Tomasz Miczka, Biblioteka lska prof. Jan Malicki, BCC Eugeniusz Budniok, RIG Tadeusz Donocik, Jerzy Markowski, Janusz Steinhoff

Sponsorzy: JAS FBG, GRUPA KAPITAOWA Grnolskiego Przedsibiorstwa Wodocigowego Spki Akcyjnej, Archiwum Pastwowe, KONSALNET, Fundacja Wsppracy Polsko ? Niemieckiej, Hotel & Restauracja ?Marysin Dwr?, Ksica Baantarnia, Oberschlesisches Landes Museum

Patronat medialny: Radio eM, Radio Katowice, Dziennik Zachodni Organizacje wsppracujce: Zwizek lzakw w USA, Macierz Ziemi Cieszyskiej, Fundacja Wsppracy Polsko ? Niemieckiej

W ramach uroczystoci centralnych podejmujemy prb bicia Rekordu Guinnessa w iloci akordeonistw grajcych jednoczenie melodi "Sza dzieweczka do laseczka". Zapraszamy wszystkich amatorw i profesjonalistw grajcych na akordeonie, wstydzie, wini, cyji, harmoszce do wzicia udziau w tym wydarzeniu. Prba bicia rekordu odbdzie si 17 wrzenia o godz. 12.00 w katowickim Spodku. Rejestracja uczestnikw od godz. 10.00. Wszyscy uczestnicy bicia rekordu otrzymaj poczstunek. Zgoszenia prosz wysya mailem na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Dla zainteresowanych nuty s na stronie:Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamujcymi. W przegldarce musi by wczona obsuga JavaScript, eby go zobaczy.