Nagroda im. Wojciecha Korfantego PDF Drukuj Email
poniedziałek, 23 kwietnia 2012 19:51

Zwizek Grnolski tradycyjnie od 20 lat w przeddzie urodzin wielkiego Syna Ziemi lskiej Wojciecha Korfantego, wrczy w Siemianowicach lskich nagrody jego imienia. Wydarzenie to miao miejsce okoo kilometra od miejsca urodzenia wielkiego budziciela polskoci na lsku, dyplomaty i Dyktatora III Powstania lskiego w 1921 roku oraz Powstania Wielkopolskiego.

Uroczysto wrczenia nagrd zaszczycili swoj obecnoci: Przewodniczcy Sejmiku Wojewdztwa lskiego Andrzej Gociniak, Prezes Zwizku Grnolskiego Andrzej Stania, Przewodniczcy Kapituy Nagrody prof. Wojciech witkiewicz, pierwszy Prezes Zwizku Andrzej Klasik, kapelan Zwizku Grnolskiego ks. Pawe Buchta oraz proboszcz pobliskiej parafii Krzya wietego ks. Stanisaw Noco. Obecni byli rwnie przedstawiciele Zarzdu Gwnego Zwizku oraz Prezesi K i Bractw.

Tegorocznymi laureatami nagrody imienia Wojciecha Korfantego zostay uhonorowane osoby i stowarzyszenia szczeglnie zasuone dla promowania wartoci, ktre Zwizek Grnolski ma zapisane w swojej Deklaracji.

Nagrod promocyjn otrzyma Zesp Pieni i Taca "Rwnica" z Ustronia lskiego za caoksztat pracy artystycznej promujcej kultur lska Cieszyskiego w kraju i za granic.

Nagrody honorowe otrzymali: ks. January Liberski oraz Fundacja Rodzin Grniczych. Ks. January Liberski - syn Poznaniaka i uczestnika Powstania Wielkopolskiego, zwolennika Korfantego, ktry po podziale lska w 1922 zamieszka w Lublicu, gdzie w czasach sanacji by represjonowany za wierno Korfantemu. Sam Laureat w yciu rwnie dokonywa wyborw nieatwych; przez 40 lat pracowa jako misjonarz w Afryce propagujc tam kultur (rwnie techniczn, wyniesion ze lskiego etosu pracy), budujc szpitale i zaszczepiajc wrd mieszkacw Czarnego Ldu idee wyrose z chrzecijaskiego adu spoecznego. Fundacja Rodzin Grniczych. Fundacja otrzymaa nagrod za trosk i wymiern pomoc dla rodzin grnikw, ktrzy zginli na posterunku pracy.

Nagrod pomiertn otrzyma p. Jzef Kocurek, dugoletni dziaacz Zwizku Grnolskiego i Z-ca Prezydenta Katowic, oddany bez reszty Rodzinie, Miastu, Regionowi oraz sprawom mieszkacw Grnego lska.

Szerzej o laureatach nagrody napiszemy w najbliszym czasie.