Nagroda im. Wojciecha Korfantego PDF Drukuj Email
poniedziałek, 23 kwietnia 2012 19:51

Związek Górnośląski tradycyjnie od 20 lat w przeddzień urodzin wielkiego Syna Ziemi Śląskiej Wojciecha Korfantego, wręczył w Siemianowicach Śląskich nagrody jego imienia. Wydarzenie to miało miejsce około kilometra od miejsca urodzenia wielkiego budziciela polskości na Śląsku, dyplomaty i Dyktatora III Powstania Śląskiego w 1921 roku oraz Powstania Wielkopolskiego.

Uroczystość wręczenia nagród zaszczycili swoją obecnością: Przewodniczący Sejmiku Województwa Śląskiego Andrzej Gościniak, Prezes Związku Górnośląskiego Andrzej Stania, Przewodniczący Kapituły Nagrody prof. Wojciech Świątkiewicz, pierwszy Prezes Związku Andrzej Klasik, kapelan Związku Górnośląskiego ks. Paweł Buchta oraz proboszcz pobliskiej parafii Krzyża Świetego ks. Stanisław Nocoń. Obecni byli również przedstawiciele Zarządu Głównego Związku oraz Prezesi Kół i Bractw.

Tegorocznymi laureatami nagrody imienia Wojciecha Korfantego zostały uhonorowane osoby i stowarzyszenia szczególnie zasłużone dla promowania wartości, które Związek Górnośląski ma zapisane w swojej Deklaracji.

Nagrodę promocyjną otrzymał Zespół Pieśni i Tańca "Równica" z Ustronia Śląskiego za całokształt pracy artystycznej promującej kulturę Śląska Cieszyńskiego w kraju i za granicą.

Nagrody honorowe otrzymali: ks. January Liberski oraz Fundacja Rodzin Górniczych. Ks. January Liberski - syn Poznaniaka i uczestnika Powstania Wielkopolskiego, zwolennika Korfantego, który po podziale Śląska w 1922 zamieszkał w Lublińcu, gdzie w czasach sanacji był represjonowany za wierność Korfantemu. Sam Laureat w życiu również dokonywał wyborów niełatwych; przez 40 lat pracował jako misjonarz w Afryce propagując tam kulturę  (również techniczną, wyniesioną ze śląskiego etosu pracy), budując szpitale i zaszczepiając wśród mieszkańców Czarnego Lądu idee wyrosłe z chrześcijańskiego ładu społecznego. Fundacja Rodzin Górniczych. Fundacja otrzymała nagrodę za troskę i wymierną pomoc dla rodzin górników, którzy zginęli na posterunku pracy.

Nagrodę pośmiertną otrzymał śp. Józef Kocurek, długoletni działacz Związku Górnośląskiego i Z-ca Prezydenta Katowic, oddany bez reszty Rodzinie, Miastu, Regionowi oraz sprawom mieszkańców Górnego Śląska.

Szerzej o laureatach nagrody napiszemy w najbliższym czasie.