Strona gwna Imprezy
wtorek, 24 kwietnia 2012 14:29

Po raz siedemnasty Zwizek Grnolski by organizatorem lskich Godw ? plenerowej imprezy dla mieszkacow naszego regionu. Od pierwszej edycji w roku 1995 roku formua imprezy znacznie ewoluowaa; od masowej, milionowej na terenie caego WPKiW, poprzez rozrzucon terytorialnie i czasowo po kameraln na terenie chorzowskiego skansenu. Wielu moich rozmwcw spotkanych w soneczny, wtorkowy dzie byo zdania, e tegoroczna edycja bya jedn z najbardziej udanych od kilku lat.

Tradycyjnie rozpoczlimy Msz wit w zabytkowym, drewnianym kociku pod wezwaniem w. Jzefa Robotnika. Koci wzniesiony zosta w 1791 roku w Nieboczowach, wsi pooonej w pobliu Raciborza. Wybudowany zosta na tzw. ?wysepce dronej? porodku wsi. W 1971 roku zosta przeniesiony do Kokocina koo Rybnika, za od 1997 roku znajduje si na terenie Grnolskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie. Przeniesienie i rekonstrukcja w skansenie trway od 1995do 1997 roku. Uroczystego powicenia kocioa na nowym miejscu dokona 28 wrzenia 1997 roku arcybiskup metropolita grnolski Damian Zimo w asycie proboszczw parafii w. Jzefa w Kokocinie i Nieboczowach oraz parafii w. Wawrzyca w Chorzowie. witynia do dzi suy celom kultu religijnego, czego najlepszym przykadem jest Eucharystia sprawowana podczas lskich Godw. Koci jest wspaniaym przykadem bogactwa grnolskiej kultury, tworzonej przez nacje polsk, niemieck i czesk. Wizerunek patrona, w. Jzefa zosta ufundowany przez rzenika z Bogumina (dzi czeskiego Bohumina) i napisy w tyme jzyku moemy zaobserwowa na stacjach Drogi Krzyowej.

W procesyjnym orszaku oprcz celebransw w osobach kapelana Zwizku Grnolskiego ks. Pawa Buchty, proboszcza tutejszej parafii ks. Eugeniusza Baszczyka, misjonarza pracujcego w Kamerunie ks. Wojciecha Grzywocza i suby liturgicznej weszy sztandary z K i Bractw Zwizku. Homili do zebranych wygosi ks. Pawe Buchta. Nawiza w niej zarwno do idei, wok ktrej powstao stowarzyszenie i do jego Deklaracji (dbao o kultur, histori, gwar) ale rwnie do sytuacji aktualnej, w ktrej znalaz si wspczesny czowiek, bombardowany medialnymi obrazkami w ktrych roi si od sporw, ktni i braku poszanowania bliniego. Podnis kwesti potrzeby zachowywania zasad moralnych pyncych ze wskaza Kocioa w kadej dziedzinie ycia, gdy tylko postpowanie oparte o te zasady moe przynie zgod w narodzie i prac dla wsplnego dobra.

Tradycyjnie na Godach nie mogo zabrakn akcentow lskich. Wezwania z Modlitwy Wiernych w gwarze lskiej wygosili Urszula Saternus z Koa Brzezinka oraz Jacek Pytel, Prezes Bractwa Pielgrzymkowego. Oboje ubrani w grnolskie stroje regionalne (podobnie jak poczty sztandarowe Koa Brzezinka i Bractwa Pielgrzymkowego); osb ubranych ?na regionaln mod? byo w tym roku wyjtkowo duo (m.innymi liczna grupa z Lipin pod przewodnictwem znanego folklorysty, Grzegorza Stachaka). Eucharysti zakoczya procesja teoforyczna dookoa kocioa. Uroczystoci kocielne uwietni piewem chr ?Lutnia? oraz orkiestra dta ?Chorzowski Brass Band?.

Dalsza cz Godw odbywaa si na rozlegym terenie chorzowskiego skansenu, wrd drewnianych domw i zagrd gospodarskich. Gwna alejka wypeniona bya kramami (jak przystao na typowy lski odpust), za na estradzie regionalnej prezentoway si zespoy ?Rwnica? z Ustronia oraz Studencki Zesp Pieni i Taca ?Katowice?. Otwarcia imprezy dokonali z tej estrady Prezes Zwizku Grnolskiego Andrzej Stania, Wiceprezydent Chorzowa Marcin Michalik, Dyrektor Grnolskiego Parku Etnograficznego Magorzata Mazur oraz Dyrektor Chorzowskiego Centrum Kultury Antoni Sobczyk.

Wiele byo imprez towarzyszcych Godom. W ramach oglnopolskiej akcji ?Pola Nadziei 2012? odby si m. innymi ?Rowerowy Rajd Nadziei? ze startem na terenie WPKiW i met w okolicach estrady za modzi artyci ? plastycy mogli zaprezentowa swoje talenty podczas III Wystawy Plac Plastycznych Zespou Szk Plastycznych w Katowicach. Naley doda, e tumom przybyym do skansenu towarzyszya wspaniaa, icie letnia pogoda.

Aby obejrze krtki film z Godw kliknij na ten napis