Strona główna Imprezy
Śląskie Gody 2012 PDF Drukuj Email
wtorek, 24 kwietnia 2012 14:29

Po raz siedemnasty Związek Górnośląski był organizatorem Śląskich Godów ? plenerowej imprezy dla mieszkańcow naszego regionu. Od pierwszej edycji w roku 1995 roku formuła imprezy znacznie ewoluowała; od masowej, milionowej na terenie całego WPKiW, poprzez rozrzuconą terytorialnie i czasowo po kameralną na terenie chorzowskiego skansenu. Wielu moich rozmówców spotkanych w słoneczny, wtorkowy dzień było zdania, że tegoroczna edycja była jedną z najbardziej udanych od kilku lat.

Tradycyjnie rozpoczęliśmy Mszą Świętą w zabytkowym, drewnianym kościółku pod wezwaniem św. Józefa Robotnika. Kościół wzniesiony został w 1791 roku w Nieboczowach, wsi położonej w pobliżu Raciborza. Wybudowany został na tzw. ?wysepce drożnej? pośrodku wsi. W 1971 roku został przeniesiony do Kłokocina koło Rybnika, zaś od 1997 roku znajduje się na terenie Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie. Przeniesienie i rekonstrukcja w skansenie trwały od 1995 do 1997 roku. Uroczystego poświęcenia kościoła na nowym miejscu dokonał 28 września 1997 roku arcybiskup metropolita górnośląski Damian Zimoń w asyście proboszczów parafii św. Józefa w Kłokocinie i Nieboczowach oraz parafii św. Wawrzyńca w Chorzowie. Świątynia do dziś służy celom kultu religijnego, czego najlepszym przykładem jest Eucharystia sprawowana podczas Śląskich Godów. Kościół jest wspaniałym przykładem bogactwa górnośląskiej kultury, tworzonej przez nacje polską, niemiecką i czeską. Wizerunek patrona, św. Józefa został ufundowany przez rzeźnika z Bogumina (dziś czeskiego Bohumina) i napisy w tymże języku możemy zaobserwować na stacjach Drogi Krzyżowej.

W procesyjnym orszaku oprócz celebransów w osobach kapelana Związku Górnośląskiego ks. Pawła Buchty, proboszcza tutejszej parafii ks. Eugeniusza Błaszczyka, misjonarza pracującego w Kamerunie ks. Wojciecha Grzywocza i służby liturgicznej weszły sztandary z Kół i Bractw Związku. Homilię do zebranych wygłosił ks. Paweł Buchta. Nawiązał w niej zarówno do idei, wokół której powstało stowarzyszenie i do jego Deklaracji (dbałość o kulturę, historię, gwarę) ale również do sytuacji aktualnej, w której znalazł się współczesny człowiek, bombardowany medialnymi obrazkami w których roi się od sporów, kłótni i braku poszanowania bliźniego. Podniósł kwestię potrzeby zachowywania zasad moralnych płynących ze wskazań Kościoła w każdej dziedzinie życia, gdyż tylko postępowanie oparte o te zasady może przynieść zgodę w narodzie i pracę dla wspólnego dobra.

Tradycyjnie na Godach nie mogło zabraknąć akcentow śląskich. Wezwania z Modlitwy Wiernych w gwarze śląskiej wygłosili Urszula Saternus z Koła Brzezinka oraz Jacek Pytel, Prezes Bractwa Pielgrzymkowego. Oboje ubrani w górnośląskie stroje regionalne (podobnie jak poczty sztandarowe Koła Brzezinka i Bractwa Pielgrzymkowego); osób ubranych ?na regionalną modłę? było w tym roku wyjątkowo dużo (m.innymi liczna grupa z Lipin pod przewodnictwem znanego folklorysty, Grzegorza Stachaka). Eucharystię zakończyła procesja teoforyczna dookoła kościoła. Uroczystości kościelne uświetnił śpiewem chór ?Lutnia? oraz orkiestra dęta ?Chorzowski Brass Band?.

Dalsza część Godów odbywała się na rozległym terenie chorzowskiego skansenu, wśród drewnianych domów i zagród gospodarskich. Główna alejka wypełniona była kramami (jak przystało na typowy śląski odpust), zaś na estradzie regionalnej prezentowały się zespoły ?Równica? z Ustronia oraz Studencki Zespół Pieśni i Tańca ?Katowice?. Otwarcia imprezy dokonali z tej estrady Prezes Związku Górnośląskiego Andrzej Stania, Wiceprezydent Chorzowa Marcin Michalik, Dyrektor Górnośląskiego Parku Etnograficznego Małgorzata Mazur oraz Dyrektor Chorzowskiego Centrum Kultury Antoni Sobczyk.

Wiele było imprez towarzyszących Godom. W ramach ogólnopolskiej akcji ?Pola Nadziei 2012? odbył się m. innymi ?Rowerowy Rajd Nadziei? ze startem na terenie WPKiW i metą w okolicach estrady zaś młodzi artyści ? plastycy mogli zaprezentować swoje talenty podczas III Wystawy Plac Plastycznych Zespołu Szkół Plastycznych w Katowicach. Należy dodać, że tłumom przybyłym do skansenu towarzyszyła wspaniała, iście letnia pogoda.

Aby obejrzeć krótki film z Godów kliknij na ten napis