Strona gwna Imprezy
poniedziałek, 10 grudnia 2012 22:02

lskie Gody, Grnolski Park Etnograficzny - 01.05.2010 r. Ju po raz pitnasty Zwizek Grnolski organizuje cykliczn imprez pod nazw ?lskie Gody?. W cigu tych zmieniaa si formua imprezy, ale zawsze Gody byy okazj do promocji kultury Grnolskiej i miejscem spotkania nie tylko czonkw Zwizku, ale mieszkacw caego naszego regionu.

Od kilku lat ?lskie Gody? maj charakter odpustu lskiego i podobnie byo w tym roku. Jak zwykle otwarcie imprezy miao miejsce 1 maja, w dniu w ktrym Koci Katolicki obchodzi wspomnienie witego Jzefa Robotnika, patrona ludzi pracy. W zabytkowym drewnianym kociku, ktry do chorzowskiego skansenu zosta przeniesiony z miejscowoci Nieboczowy koo Raciborza ks. biskup Jzef Kupny odprawi Msz w. w intencji mieszkacw Grnego lskiego. Liturgia miaa bardzo uroczyst opraw, pod koniec Eucharystii wierni w asycie sztandarw zwizkowych oraz feretronw niesionych przez ubran w stroje regionalne grup z Lipin pod przewodnictwem Grzegorza Stachaka obeszli w procesji kociek, piewajc pobone pieni. Na zakoczenie uroczystoci kocielnych Prezes Zwizku Grnolskiego Jzef Buszman przedstawi histori wityni a take podzikowa duchowiestwu oraz przybyym mimo fatalnej pogody wiernym.

Po Mszy w. rozpocza si cz artystyczna, ktr w towarzystwie Prezesa Zwizku Grnolskiego otworzy gospodarz terenu, Prezydent Chorzowa Marek Kopel. Organizatorzy wystawili dwie estrady; na pierwszej do godzin wieczornych bawiy zebranych Gralska Kapela - ?Folk Kapela Hora?, ?Marek Szotysek i Wesoe Trio? oraz zesp ?Jego jestemy? grajcy muzyk religijn. Pikny wykad na temat grnolskiego stroju regionalnego da Grzegorz Stachak, wzbogacajc przekaz sowny prezentacj w towarzystwie pieknych pa z Lipin. W tym czasie drug estrad opanoway grnolskie chry i kapele. Obecni na odpucie lskim mogli sprbowa si w tworzeniu wyrobw ceramicznych i wikliniarskich, wzi udzia w pikniku rodzinnym ale nade wszystko pooddycha klimatem dawnych latach zwiedzajc zabytkowe drewniane chaty (jedna z nich zostaa przeniesiona do skansenu z Krasw) oraz chodzc po odpustowych kramach.