Strona główna Imprezy
Śląskie Gody 2010 PDF Drukuj Email
poniedziałek, 10 grudnia 2012 22:02

Śląskie Gody, Górnośląski Park Etnograficzny - 01.05.2010 r. Już po raz piętnasty Związek Górnośląski organizuje cykliczną imprezę pod nazwą ?Śląskie Gody?. W ciągu tych zmieniała się formuła imprezy, ale zawsze Gody były okazją do promocji kultury Górnośląskiej i miejscem spotkania nie tylko członków Związku, ale mieszkańców całego naszego regionu.

Od kilku lat ?Śląskie Gody? mają charakter odpustu śląskiego i podobnie było w tym roku. Jak zwykle otwarcie imprezy miało miejsce 1 maja, w dniu w którym Kościół Katolicki obchodzi wspomnienie świętego Józefa Robotnika, patrona ludzi pracy. W zabytkowym drewnianym kościółku, który do chorzowskiego skansenu został przeniesiony z miejscowości Nieboczowy koło Raciborza ks. biskup Józef Kupny odprawił Mszę św. w intencji mieszkańców Górnego Śląskiego. Liturgia miała bardzo uroczystą oprawę, pod koniec Eucharystii wierni w asyście sztandarów związkowych oraz feretronów niesionych przez ubraną w stroje regionalne grupę z Lipin pod przewodnictwem Grzegorza Stachaka obeszli w procesji kościółek, śpiewając pobożne pieśni. Na zakończenie uroczystości kościelnych Prezes Związku Górnośląskiego Józef Buszman przedstawił historię świątyni a także podziękował duchowieństwu oraz przybyłym mimo fatalnej pogody wiernym.

Po Mszy św. rozpoczęła się część artystyczna, którą w towarzystwie Prezesa Związku Górnośląskiego otworzył gospodarz terenu, Prezydent Chorzowa Marek Kopel. Organizatorzy wystawili dwie estrady; na pierwszej do godzin wieczornych bawiły zebranych Góralska Kapela - ?Folk Kapela Hora?, ?Marek Szołtysek i Wesołe Trio? oraz zespół ?Jego jesteśmy? grający muzykę religijną. Piękny wykład na temat górnośląskiego stroju regionalnego dał Grzegorz Stachak, wzbogacając przekaz słowny prezentacją w towarzystwie pieknych pań z Lipin. W tym czasie drugą estradę opanowały górnośląskie chóry i kapele. Obecni na odpuście śląskim mogli spróbować sił w tworzeniu wyrobów ceramicznych i wikliniarskich, wziąć udział w pikniku rodzinnym ale nade wszystko pooddychać klimatem dawnych latach zwiedzając zabytkowe drewniane chaty (jedna z nich została przeniesiona do skansenu z Krasów) oraz chodząc po odpustowych kramach.