Nagroda Korfantego - relacja PDF Drukuj Email
sobota, 12 kwietnia 2014 20:29

Nagroda imienia Wojciecha Korfantego to z pewnoci jedna z najbardziej prestiowych nagrd na Grnym lsku. Nagroda przyznawana jest w dowd uznania za promowanie wartoci zwizanych nierozerwalnie z nasz Ma Ojczyzn. W licznym orszaku nagrodzonych s takie postaci jak ksia biskupi Damian Zimo i Alfons Nossol, muzycy i kompozytorzy (Jzef Skrzek, Julian Gembalski, Henryk Mikoaj Grecki i Wojciech Kilar), politycy (p. Krystyna Bochenek, Maria Paczyk, Kazimierz Kutz) i wiele innych. W tym roku laureatami zostali: metropolita grnolski ks. Abp. Wiktor Skworc, prezydent Siemianowic lskich Jacek Guzy oraz chr mieszany ?Ogniwo? z Katowic.

Od trzech lat miejscem przyznawania nagrd s Siemianowice lskie, rodzinna miejscowo Patrona nagrody. W sobot 12 kwietnia w stylowej, piknie odrestaurowanej willi Fitznera po raz dwudziesty drugi wrczono laureatom pamitkowe statuetki oraz dyplomy. Zaproszonych goci przywitali Prezes Koa Siemianowice lskie Tuwim Zwizku Grnolskiego ? Andrzej Karusta oraz Koa Michakowice - Ewa Zdechlikiewicz, za sowo wstpne wygosi nowy Prezes Zwizku Grnolskiego, Marek Sobczyk. Mwi o dwch wieach - filarach, ktre cechuj ycie spoeczne na Grnym lsku: wiea kocielna symbolizuje przywizanie lzakw do wiary, wiea kopalniana do etosu pracy. Ale jest jeszcze filar trzeci mwi? grnolska kultura wyraona piewem, ktr reprezentuje jeden z laureatw nagrody, chr ?Ogniwo?. Nastpnie przewodniczcy kapituy nagrody prof. Wojciech witkiewicz odczyta list laureatw wraz z uzasadnieniem werdyktw. Laudacje wygosiy osoby reprezentujce podmioty zgaszajce kandydatury: Andrzej Stania w imieniu rudzkich K Zwizku Grnolskiego przedstawi dokonania ks. Abp. Wiktora Skworca, Andrzej Karusta prezydenta Siemianowic lskich Jacka Guzego za Jacek Pytel, Prezes Bractwa Pielgrzymkowego chru ?Ogniwo?.

Tekst laudacji chru "Ogniwo" TUTAJ

Tekst laudacji Abp. Skworca TUTAJ

Po czci oficjalnej rozpocza si cz artystyczna w ktrej wystpia pianistka Mirella Malorny oraz piewaczka Ewelina Sobczyk (w cywilu crka Prezesa Zwizku). Obie panie zaprezentoway wspaniay poziom artystyczny i otrzymay od publicznoci rzsiste brawa. Pgodzinna przerwa na poczstunek bya okazj do kuluarowych rozmw, po ktrych rozpocza si druga cz wystpw; tym razem w lskim repertuarze ludowym zaprezentowao si kilka solistek z Zespou Pieni i Taca ?lsk?.

Tegoroczna edycja bya bardzo dobrze zorganizowana; podzikowania nale si gospodarzom (miasto Siemianowice lskie oraz Koa Tuwim i Michakowice) jak rwnie nowemu Zarzdowi Gwnemu Zwizku Grnolskiego.

Zdjcia z uroczystoci cz 1