Nagroda Korfantego - relacja PDF Drukuj Email
sobota, 12 kwietnia 2014 20:29

Nagroda imienia Wojciecha Korfantego to z pewnością jedna z najbardziej prestiżowych nagród na Górnym Śląsku. Nagroda przyznawana jest w dowód uznania za promowanie wartości związanych nierozerwalnie z naszą Małą Ojczyzną. W licznym orszaku nagrodzonych są takie postaci jak księża biskupi Damian Zimoń i Alfons Nossol, muzycy i kompozytorzy (Józef Skrzek, Julian Gembalski, Henryk Mikołaj Górecki i Wojciech Kilar), politycy (śp. Krystyna Bochenek, Maria Pańczyk, Kazimierz Kutz) i wiele innych. W tym roku laureatami zostali: metropolita górnośląski ks. Abp. Wiktor Skworc, prezydent Siemianowic Śląskich Jacek Guzy oraz chór mieszany „Ogniwo” z Katowic.

Od trzech lat miejscem przyznawania nagród są Siemianowice Śląskie, rodzinna miejscowość Patrona nagrody. W sobotę 12 kwietnia w stylowej, pięknie odrestaurowanej willi Fitznera po raz dwudziesty drugi wręczono laureatom pamiątkowe statuetki oraz dyplomy. Zaproszonych gości przywitali Prezes Koła Siemianowice Śląskie Tuwim Związku Górnośląskiego – Andrzej Karusta oraz Koła Michałkowice - Ewa Zdechlikiewicz, zaś słowo wstępne wygłosił nowy Prezes Związku Górnośląskiego, Marek Sobczyk. Mówił o dwóch wieżach - filarach, które cechują życie społeczne na Górnym Śląsku: wieża kościelna symbolizuje przywiązanie Ślązaków do wiary, wieża kopalniana do etosu pracy. Ale jest jeszcze filar trzeci mówił– górnośląska kultura wyrażona śpiewem, którą reprezentuje jeden z laureatów nagrody, chór „Ogniwo”. Następnie przewodniczący kapituły nagrody prof. Wojciech Świątkiewicz odczytał listę laureatów wraz z uzasadnieniem werdyktów. Laudacje wygłosiły osoby reprezentujące podmioty zgłaszające kandydatury: Andrzej Stania w imieniu rudzkich Kół Związku Górnośląskiego przedstawił dokonania ks. Abp. Wiktora Skworca, Andrzej Karusta prezydenta Siemianowic Śląskich Jacka Guzego zaś Jacek Pytel, Prezes Bractwa Pielgrzymkowego chóru „Ogniwo”.

Tekst laudacji chóru "Ogniwo" TUTAJ

Tekst laudacji Abp. Skworca TUTAJ

Po części oficjalnej rozpoczęła się część artystyczna w której wystąpiła pianistka Mirella Malorny oraz śpiewaczka Ewelina Sobczyk (w cywilu córka Prezesa Związku). Obie panie zaprezentowały wspaniały poziom artystyczny i otrzymały od publiczności rzęsiste brawa. Półgodzinna przerwa na poczęstunek była okazją do kuluarowych rozmów, po których rozpoczęła się druga część występów; tym razem w śląskim repertuarze ludowym zaprezentowało się kilka solistek z Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.

Tegoroczna edycja była bardzo dobrze zorganizowana; podziękowania należą się gospodarzom (miasto Siemianowice Śląskie oraz Koła Tuwim i Michałkowice) jak również nowemu Zarządowi Głównemu Związku Górnośląskiego.

Zdjęcia z uroczystości część 1