niedziela, 27 kwietnia 2014 15:01

Powiatowy konkursu krasomwczy dla uczniw szk gimnazjalnych

Sejmik Wojewdztwa lskiego zdecydowa, e rok 2014 bdzie w regionie Rokiem Henryka Sawika. Poprzez zorganizowanie Debaty lskiej szkoa chciaa uczci pami Henryka Sawika i przywrci Polsce tego zapomnianego bohatera.

11 kwietnia 2014 r. w Sali Sesyjnej Urzdu Miejskiego w Bytomiu ju po raz jedenasty Gimnazjum nr 9 w Bytomiu zorganizowao konkurs ?Debat lsk? pod hasem przewodnim ? By jak Henryk Sawik?. Honorowy Patronat nad debat obj Prezydent Miasta Bytomia pan Damian Bartyla oraz Bractwo Owiatowe Zwizku Grnolskiego.

Konkurs rozpocz si od wystpienia dyrektora Gimnazjum nr 9 pani mgr Boeny Szmalec, ktra powitaa wszystkich uczestnikw spotkania, dyskutantw i zaproszonych goci, wrd ktrych znaleli si Senator RP ? pan Andrzej Misioek, Wiceprezydent Miasta Bytomia ? pani Aneta Latacz, Inspektor Wydziau Edukacji ? pan Lesaw Lisiski, Wiceprezes Zwizku Grnolskiego ? pan Grzegorz Franki, Pracownik Muzeum Grnolskiego ? pani Magdalena Pospieszaowska, byli doradcy metodyczni historii i spoeczestwa pani Magdalena Janczewska oraz jzyka polskiego pani Anna Kopacz, jak rwnie dyrektorzy bytomskich szk , nauczyciele, rodzice.

Krtkie wystpienie mia pan senator Andrzej Misioek oraz pani Prezydent Aneta Latacz, nawizali do hasa konkursowego i yczyli uczestnikom owocnych obrad. Podsumowania caej imprezy dokonaa przewodniczca jury mgr Anna Kopacz, podkrelajc wietne przygotowanie uczestnikw.

Centralnym punktem imprezy byo wystpienie Honorowego Gocia ? Ksidza Praata Stanisawa Puchay jednego z zaoycieli Stowarzyszenia Henryk Sawik. Pami i dzieo. Zebrani uczniowie z zapartym tchem suchali ujmujcej przemowy ksidza praata, ktry mwi o spotkaniu z crk Henryka Sawika pani Krystyn Kutermak, o dziaaniach zmierzajcych do przyznania Henrykowi Sawikowi Medalu Sprawiedliwego Wrd Narodw wiata.

Do konkursu przystpio 15 uczniw z Bytomia, Rudy lskiej i Katowic a przysuchiwali im si uczniowie bytomskich gimnazjw. Uczestnicy byli bardzo dobrze przygotowani. Widoczny by duy wkad pracy uczniw i nauczycieli opiekunw. Jury, w skad ktrego weszy panie Anna Kopacz i Magdalena Janczewska oraz pan Lesaw Lisiski, nie miao atwego zadania.

Jury przyznao nastpujce nagrody:

I miejsce : Nikola Czapla ( Gimnazjum nr 12 z Rudy lskiej)

II miejsce: Zuzanna Staniec (Gimnazjum nr 19 z Katowic )

III miejsce: Sara Maligwka (Gimnazjum nr 14)

Wyrnienie: Bartosz Lechowicz (Gimnazjum nr 9)

Wyrnienie: Justyna Osmaczyk ( Gimnazjum nr 15)

Nagrod publicznoci zdobya Justyna Osmaczyk (Gimnazjum nr 15)

Szczodro darczycw sprawia, e wszyscy nagrodzeni, wyrnieni i pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, dyplomy i ksiki o tematyce regionalnej, broszury i gadety. Imprez prowadzili uczniowie Gimnazjum nr 9 Sandra Rapacewicz, Dawid Orzech. Obsug techniczn konkursu zajli si uczniowie klasy regionalnej II a.

Konkurs by bardzo dobrze przygotowany pod wzgldem merytorycznym i organizacyjnym. Uczniowie uczestniczcy w charakterze suchaczy wykazali duo kultury. Miejsce konkursu ? sala sesyjna ? stworzyo wyjtkowo korzystny klimat dla tego rodzaju przedsiwzicia.

Zdjcia z imprezy w zakadce Galerie (Debata 2014)