Bytomska Debata Śląska PDF Drukuj Email
niedziela, 27 kwietnia 2014 15:01

Powiatowy konkursu krasomówczy dla uczniów szkół gimnazjalnych

Sejmik Województwa Śląskiego zdecydował, że rok 2014 będzie w regionie Rokiem Henryka Sławika. Poprzez zorganizowanie Debaty Śląskiej szkoła chciała uczcić pamięć Henryka Sławika i przywrócić Polsce tego zapomnianego bohatera.

11 kwietnia 2014 r. w Sali Sesyjnej Urzędu Miejskiego w Bytomiu już po raz jedenasty Gimnazjum nr 9 w Bytomiu zorganizowało konkurs „Debatę Śląską” pod hasłem przewodnim „ Być jak Henryk Sławik”. Honorowy Patronat nad debatą objął Prezydent Miasta Bytomia pan Damian Bartyla oraz Bractwo Oświatowe Związku Górnośląskiego.

Konkurs rozpoczął się od wystąpienia dyrektora Gimnazjum nr 9 pani mgr Bożeny Szmalec, która powitała wszystkich uczestników spotkania, dyskutantów i zaproszonych gości, wśród których znaleźli się Senator RP – pan Andrzej Misiołek, Wiceprezydent Miasta Bytomia – pani Aneta Latacz, Inspektor Wydziału Edukacji – pan Lesław Lisiński, Wiceprezes Związku Górnośląskiego – pan Grzegorz Franki, Pracownik Muzeum Górnośląskiego – pani Magdalena Pospieszałowska, byli doradcy metodyczni historii i społeczeństwa pani Magdalena Janczewska oraz języka polskiego pani Anna Kopacz, jak również dyrektorzy bytomskich szkół , nauczyciele, rodzice.

Krótkie wystąpienie miał pan senator Andrzej Misiołek oraz pani Prezydent Aneta Latacz, nawiązali do hasła konkursowego i życzyli uczestnikom owocnych obrad. Podsumowania całej imprezy dokonała przewodnicząca jury mgr Anna Kopacz, podkreślając świetne przygotowanie uczestników.

Centralnym punktem imprezy było wystąpienie Honorowego Gościa – Księdza Prałata Stanisława Puchały jednego z założycieli Stowarzyszenia Henryk Sławik. Pamięć i dzieło. Zebrani uczniowie z zapartym tchem słuchali ujmującej przemowy księdza prałata, który mówił o spotkaniu z córką Henryka Sławika panią Krystyną Kutermak, o działaniach zmierzających do przyznania Henrykowi Sławikowi Medalu Sprawiedliwego Wśród Narodów Świata.

Do konkursu przystąpiło 15 uczniów z Bytomia, Rudy Śląskiej i Katowic a przysłuchiwali im się uczniowie bytomskich gimnazjów. Uczestnicy byli bardzo dobrze przygotowani. Widoczny był duży wkład pracy uczniów i nauczycieli opiekunów. Jury, w skład którego weszły panie Anna Kopacz i Magdalena Janczewska oraz pan Lesław Lisiński, nie miało łatwego zadania.

Jury przyznało następujące nagrody:

I miejsce : Nikola Czapla ( Gimnazjum nr 12 z Rudy Śląskiej)

II miejsce: Zuzanna Staniec (Gimnazjum nr 19 z Katowic )

III miejsce: Sara Maligłówka (Gimnazjum nr 14)

Wyróżnienie: Bartosz Lechowicz (Gimnazjum nr 9)

Wyróżnienie: Justyna Osmańczyk ( Gimnazjum nr 15)

Nagrodę publiczności zdobyła Justyna Osmańczyk (Gimnazjum nr 15)

Szczodrość darczyńców sprawiła, że wszyscy nagrodzeni, wyróżnieni i pozostali uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, dyplomy i książki o tematyce regionalnej, broszury i gadżety. Imprezę prowadzili uczniowie Gimnazjum nr 9 Sandra Rapacewicz, Dawid Orzech. Obsługą techniczną konkursu zajęli się uczniowie klasy regionalnej II a.

Konkurs był bardzo dobrze przygotowany pod względem merytorycznym i organizacyjnym. Uczniowie uczestniczący w charakterze słuchaczy wykazali dużo kultury. Miejsce konkursu – sala sesyjna – stworzyło wyjątkowo korzystny klimat dla tego rodzaju przedsięwzięcia.

Zdjęcia z imprezy w zakładce Galerie (Debata 2014)