Prezes Marek Sobczyk: Razem dla ślónskij godki PDF Drukuj Email
piątek, 16 maja 2014 22:05

Związek Górnośląski z wielką atencją i zadowoleniem przyjmuje oraz popiera wszelkie inicjatywy służące ochronie dóbr kulturowych naszego regionu. Takim niepodważalnym dobrem jest m.in. śląska mowa.

Odpowiedzią Związku Górnośląskiego na apel Sejmiku Województwa Śląskiego o działania na rzecz zachowania i promocji regionalnych gwar i dialektów w województwie śląskim jest gotowość do aktywnego włączenia się w tworzenie programu chroniącego nasze dziedzictwo językowe.

Autorzy apelu słusznie akcentują, że zmiany cywilizacyjno-kulturowe i społeczne wpływają na ewolucję języka, grożąc zanikiem bądź zniekształceniem mowy, będącej sztandarowym składnikiem tożsamości i dumy mieszkańców Górnego Śląska.

Idea odsunięcia groźby stopniowej utraty ślónskiej godki przyświecała Związkowi Górnośląskiemu popierającemu inicjatywę uznania śląszczyzny za język regionalny.

Jesteśmy otwarci na inspirowane dobrem naszego regionu inicjatywy, stąd każda formuła wsparcia ochrony i zachowania dziedzictwa językowego znajdzie w nas zdecydowanych sojuszników.

Związek Górnośląski swoją działalnością oświatową – m.in. Olimpiadą Wiedzy o Górnym Śląsku, konkursem Gryfnyj Godki, Śląskim Śpiewaniem i wieloma innymi - wpisuje się w ruch kultywowania, pielęgnowania i ochrony naszej mowy, uzyskując wsparcie finansowe od przychylnych darczyńców. Jednakże systemowe wsparcie finansowe znacznie ułatwiłoby organizację, jak i wzmocniłoby prestiż tych wydarzeń wpisanych na stałe do śląskiego kalendarza imprez.

Dysponując bogatym bagażem wiedzy i doświadczenia w kreowaniu kultury śląskiej, umacnianiu tożsamości oraz ochronie niematerialnych dóbr kultury, wyrażamy pełną gotowość do współpracy w tworzeniu programu zapewniającego bezpieczeństwo naszego dziedzictwa językowego.

Marek Sobczyk
Prezes Zarządu Głównego Związku Górnośląskiego