piątek, 16 maja 2014 22:05

Zwizek Grnolski z wielk atencj i zadowoleniem przyjmuje oraz popiera wszelkie inicjatywy suce ochronie dbr kulturowych naszego regionu. Takim niepodwaalnym dobrem jest m.in. lska mowa.

Odpowiedzi Zwizku Grnolskiego na apel Sejmiku Wojewdztwa lskiego o dziaania na rzecz zachowania i promocji regionalnych gwar i dialektw w wojewdztwie lskim jest gotowo do aktywnego wczenia si w tworzenie programu chronicego nasze dziedzictwo jzykowe.

Autorzy apelu susznie akcentuj, e zmiany cywilizacyjno-kulturowe i spoeczne wpywaj na ewolucj jzyka, groc zanikiem bd znieksztaceniem mowy, bdcej sztandarowym skadnikiem tosamoci i dumy mieszkacw Grnego lska.

Idea odsunicia groby stopniowej utraty lnskiej godki przywiecaa Zwizkowi Grnolskiemu popierajcemu inicjatyw uznania lszczyzny za jzyk regionalny.

Jestemy otwarci na inspirowane dobrem naszego regionu inicjatywy, std kada formua wsparcia ochrony i zachowania dziedzictwa jzykowego znajdzie w nas zdecydowanych sojusznikw.

Zwizek Grnolski swoj dziaalnoci owiatow ? m.in. Olimpiad Wiedzy o Grnym lsku, konkursem Gryfnyj Godki, lskim piewaniem i wieloma innymi - wpisuje si w ruch kultywowania, pielgnowania i ochrony naszej mowy, uzyskujc wsparcie finansowe od przychylnych darczycw. Jednake systemowe wsparcie finansowe znacznie uatwioby organizacj, jak i wzmocnioby presti tych wydarze wpisanych na stae do lskiego kalendarza imprez.

Dysponujc bogatym bagaem wiedzy i dowiadczenia w kreowaniu kultury lskiej, umacnianiu tosamoci oraz ochronie niematerialnych dbr kultury, wyraamy pen gotowo do wsppracy w tworzeniu programu zapewniajcego bezpieczestwo naszego dziedzictwa jzykowego.

Z powaaniem

Marek Sobczyk