niedziela, 01 czerwca 2014 22:21

To ju po raz trzeci w Katowicach spotkali si obrocy ycia, rodziny i normalnoci w yciu spoecznym. Ten ostatni element zosta wyeksponowany w tegorocznym hale: ?Rodzina obywatelska. Rodzina ? wsplnota ? samorzd?. Haso moe nie do koca zrozumiae dla przecitnego Kowalskiego, moe nieco przeintelektualizowane, ale jednak oddajce bardzo wany aspekt jakim jest obecno tematyki rodzinnej i w tej mniejszej (samorzdy) i w tej wikszej (parlament) polityce. Ten aspekt by zreszt podkrelony zarwno w wystpieniu szefa komitetu organizacyjnego Marszu, Adama Wierzbickiego jak i w homilii ks. Abp. Wiktora Skworca.

Bractwo Pielgrzymkowe od samego pocztku czynnie uczestniczy w Marszu ? tak byo i w tym roku. Ekipa w skadzie: Jakub Klimek (chory) oraz Halina Dreinert i Barbara Richter obsadzia poczet sztandarowy, za Jacek Pytel by w skadzie sztandaru gwnego (razem z czonkiem Zarzdu Gwnego Zwizku Krzysztofem Kowalskim i jego synem). No i niejako w uzupenieniu ekipy, w rol fotografa wcielia si Marzena Dreinert, ktrej zawdziczamy zdjcia z imprezy.

ZDJCIA (kliknij)

Msza wita tradycyjnie rozpocza uroczysto; W tym roku modlono si za rodzin, o jej wito a take za kobiety w stanie bogosawionym. Abp. Skwroc w homilii nawiza do Metropolitalnego wita Rodziny, ktrego Marsz jest zakoczeniem oraz do swojego wystpienia podczas niedawnej pielgrzymki wiata mskiego do Piekar, gdzie mocno zaakcentowa konieczno wsparcia dla instytucji rodziny przez pastwo. Metropolita grnolski po Mszy witej na stopniach katedry pobogosawi uczestnikom Marszu i da sygna do jego rozpoczcia. Przy dwikach orkiestry dtej z Bogucic kilkaset osb wyruszyo ulicami Katowic do Parku Kociuszki, gdzie nastpia druga cz imprezy, czyli piknik rodzinny. Zebranych ze sceny przywitali: Adam Wierzbicki, V-ce Prezydent Katowic Krystyna Siejna oraz V-ce Prezes Zwizku Grnolskiego Grzegorz Franki. Nastpnie rozpoczy si wystpy artystyczne: na scenie zaprezentoway si zespoy folklorystyczne, muzyczne, mona byo posili si oraz otrzyma w prezencie gadety promujce miasto Katowice.

Na koniec osobista refleksja (byem w komitecie organizacyjnym dwch poprzednich Marszw, mam wic za sob pewien baga dowiadcze i przemyle w tej materii). Zwizek Grnolski jest obok stowarzysze skupionych w Radzie Ruchw i Stowarzysze Katolickich jest wsporganizatorem imprezy. Martwi fakt, e z roku na rok maleje liczba uczestnikw Marszu; o ile w pierwszym szacowano ich na ok. trzech tysicy, w drugim ju nieco mniej, to w tym roku liczba na pewno nie osigna tysica. Na taki stan rzeczy pewien wpyw mia z pewnoci termin (Dzie Dziecka, kiedy organizuje si mas imprez dla naszych milusiskich) oraz godzina rozpoczcia (11:30 w niedziel bd wito to w lskiej tradycji pora obiadowa). Rozmawiajc jeszcze w roku ubiegym z organizatorem Marszu, zaproponowaem godzin 15:00 na rozpoczcie Marszu (w katowickiej katedrze niekoniecznie trzeba byoby rozpoczyna Msz wit, mogo by to by naboestwo np. Koronka do Boego Miosierdzia), jednak ta propozycja nie spotkaa si ze zrozumieniem. W porwnaniu z innymi miastami (np. w Szczecinie z roku na rok maszerujcych przybywa, w tym roku byo to kilkanacie tysicy). Marsz widnie w oczach i eby nie przeistoczy si procesj parafialn zakoczon niewielkim festynem trzeba przed przyszoroczn edycj przemyle od nowa koncepcj imprezy i zaprosi do komitetu organizacyjnego ludzi modych, ze wieymi pomysami. Rwnie zaangaowanie poszczeglnych K Zwizku Grnolskiego (szczeglnie katowickich) mogo by by wiksze; obecno dwch pocztw sztandarowych i V-ce Prezesa Zwizku oraz czonka Zarzdu Andrzeja Czajkowskiego w komitecie organizacyjnym to serdecznie mao. A e przy okazji marszu o charakterze religijnym mona zgromadzi nawet okoo dziesiciu tysicy uczestnikw wiadczy wzrastajca popularno Orszaku Trzech Krli. I moe dobrze byo by zaczerpn z tamtego wzorca.

Jacek Pytel