Marsz dla Życia i Rodziny PDF Drukuj Email
niedziela, 01 czerwca 2014 22:21

To już po raz trzeci w Katowicach spotkali się obrońcy życia, rodziny i normalności w życiu społecznym. Ten ostatni element został wyeksponowany w tegorocznym haśle: „Rodzina obywatelska. Rodzina – wspólnota – samorząd”. Hasło może nie do końca zrozumiałe dla przeciętnego Kowalskiego, może nieco przeintelektualizowane, ale jednak oddające bardzo ważny aspekt jakim jest obecność tematyki rodzinnej i w tej mniejszej (samorządy) i w tej większej (parlament) polityce. Ten aspekt był zresztą podkreślony zarówno w wystąpieniu szefa komitetu organizacyjnego Marszu, Adama Wierzbickiego jak i w homilii ks. Abp. Wiktora Skworca.

Bractwo Pielgrzymkowe od samego początku czynnie uczestniczy w Marszu – tak było i w tym roku. Ekipa w składzie: Jakub Klimek (chorąży) oraz Halina Dreinert i Barbara Richter obsadziła poczet sztandarowy, zaś Jacek Pytel był w składzie sztandaru głównego (razem z członkiem Zarządu Głównego Związku Krzysztofem Kowalskim i jego synem). No i niejako w uzupełnieniu ekipy, w rolę fotografa wcieliła się Marzena Dreinert, której zawdzięczamy zdjęcia z imprezy.

ZDJĘCIA (kliknij)

Msza Święta tradycyjnie rozpoczęła uroczystość; W tym roku modlono się za rodzinę, o jej świętość a także za kobiety w stanie błogosławionym. Abp. Skwroc w homilii nawiązał do Metropolitalnego Święta Rodziny, którego Marsz jest zakończeniem oraz do swojego wystąpienia podczas niedawnej pielgrzymki świata męskiego do Piekar, gdzie mocno zaakcentował konieczność wsparcia dla instytucji rodziny przez państwo. Metropolita górnośląski po Mszy Świętej na stopniach katedry pobłogosławił uczestnikom Marszu i dał sygnał do jego rozpoczęcia. Przy dźwiękach orkiestry dętej z Bogucic kilkaset osób wyruszyło ulicami Katowic do Parku Kościuszki, gdzie nastąpiła druga część imprezy, czyli piknik rodzinny. Zebranych ze sceny przywitali: Adam Wierzbicki, V-ce Prezydent Katowic Krystyna Siejna oraz V-ce Prezes Związku Górnośląskiego Grzegorz Franki. Następnie rozpoczęły się występy artystyczne: na scenie zaprezentowały się zespoły folklorystyczne, muzyczne, można było posilić się oraz otrzymać w prezencie gadżety promujące miasto Katowice.

Na koniec osobista refleksja (byłem w komitecie organizacyjnym dwóch poprzednich Marszów, mam więc za sobą pewien bagaż doświadczeń i przemyśleń w tej materii). Związek Górnośląski jest obok stowarzyszeń skupionych w Radzie Ruchów i Stowarzyszeń Katolickich jest współorganizatorem imprezy. Martwi fakt, że z roku na rok maleje liczba uczestników Marszu; o ile w pierwszym szacowano ich na ok. trzech tysięcy, w drugim już nieco mniej, to w tym roku liczba na pewno nie osiągnęła tysiąca. Na taki stan rzeczy pewien wpływ miał z pewnością termin (Dzień Dziecka, kiedy organizuje się masę imprez dla naszych milusińskich) oraz godzina rozpoczęcia (11:30 w niedzielę bądź święto to w śląskiej tradycji pora obiadowa). Rozmawiając jeszcze w roku ubiegłym z organizatorem Marszu, zaproponowałem godzinę 15:00 na rozpoczęcie Marszu (w katowickiej katedrze niekoniecznie trzeba byłoby rozpoczynać Mszą Świętą, mogło by to być nabożeństwo np. Koronka do Bożego Miłosierdzia), jednak ta propozycja nie spotkała się ze zrozumieniem. W porównaniu z innymi miastami (np. w Szczecinie z roku na rok maszerujących przybywa, w tym roku było to kilkanaście tysięcy). Marsz więdnie w oczach i żeby nie przeistoczył się procesję parafialną zakończoną niewielkim festynem trzeba przed przyszłoroczną edycją przemyśleć od nowa koncepcję imprezy i zaprosić do komitetu organizacyjnego ludzi młodych, ze świeżymi pomysłami. Również zaangażowanie poszczególnych Kół Związku Górnośląskiego (szczególnie katowickich) mogło by być większe; obecność dwóch pocztów sztandarowych i V-ce Prezesa Związku oraz członka Zarządu Andrzeja Czajkowskiego w komitecie organizacyjnym to serdecznie mało. A że przy okazji marszu o charakterze religijnym można zgromadzić nawet około dziesięciu tysięcy uczestników świadczy wzrastająca popularność Orszaku Trzech Króli. I może dobrze było by zaczerpnąć z tamtego wzorca.

Jacek Pytel