wtorek, 17 czerwca 2014 23:04

Tradycyjnie, jak co roku, w trzeci niedziel czerwca czonkowie Zwizku Grnolskiego spotkali si w Piekarach u Matki Sprawiedliwoci i Mioci Spoecznej, by dzikowa za kolejny, 25. rok dziaalnoci organizacji.

Pielgrzymka zostaa przesunita o tydzie, poniewa katowicki chr ?Ogniwo?, laureat tegorocznej nagrody im. Wojciecha Korfantego, obieca wystp w Piekarach, ale termin tradycyjny mia ju zajty. Taka sytuacja wydarzya si w historii pielgrzymek piekarskich po raz drugi: pierwszy raz w roku ubiegym, kiedy termin pielgrzymki zbieg si z ingresem katowickiego biskupa Jzefa Kupnego do katedry wrocawskiej. Zmieniony zosta te nieco program uroczystoci. Tradycyjne zoenie kwiatw pod pomnikiem Jana Pawa II odbyo si przed msz wit, std nie wszystkie sztandary zdyy dojecha na godzin dziesit.

Prezes Zwizku Marek Sobczyk przypomnia rol kardynaa Wojtyy w historii Piekar oraz przypomnia, e czonkowie stowarzyszenia modlili si w tym miejscu najpierw o beatyfikacj, potem o kanonizacj Wielkiego Polaka. Nastpnie w szyku procesyjnym poczty sztandarowe w liczbie dziesiciu weszy do Piekarskiej bazyliki.

Msz wit w towarzystwie dwch kapanw odprawi kustosz sanktuarium, ksidz praat Wadysaw Nieszporek. Czonkowie Zwizku tradycyjnie aktywnie wczyli si w opraw Eucharystii: czytania mszalne odczytali ucja Staniczek z Zarzdu Gwnego oraz czonek Rady Zwizku Tomasz Szulc. W roli kantora debiutowa Gerard Skrzypiec z Koa Piekary lskie. Modlitw Wiernych w gwarze lskiej odczytaa Prezes Koa piekarskiego Helena Leniowska.

Modlitwa Wiernych

1. Nojsmprzd porzykejmy za nasz Koc wiynty, coby durch by wiynty. Za papiya Franciszka, coby dobry Pnbcek do mu mndro i moc w pokazuwaniu nm, e ino Bg jest miocim. Porzykejmy za Arcybiskupa Wiktora, inkszych biskupw i wszystkich ksiyny, co by zowdy wiydli nos prosto do Boga. Dobry Pnbcku wspiyrej wszystke jejich poczynania, coko jejich robota kole Kocioa i jejich staranie o lub Boy. ?.. Ciebie proszymy?

2. Panie Boe, wejrzij na nasz Zwinzek Grnolnski. Boe, wtory go wspiyro piy dwadziecia lot, niy opu go dzisiej. Duchy wiynty, dej nm dar rady, eby my wiedzieli co robi, eby my poradziyli patrze niy ino nazot, nie ino na ta chwila, ale eby my sie zdali sprawa, co bydzie z tym naszym Zwinzkiym za piy i dziesiy lot. Dej nm dar rozumu, coby my umieli oddzieli ziarno d pleww, dej odwogi, coby my umieli stan po strnie tego co dobre, co Tobie, sie Boe podobo. wiynty Jacku, wiynto Jadwigo, patrni lnska, prziczycie sie za nami! ? Ciebie proszymy?

3. Matuchno Piekarsko, wroz z naszymi patrnami, wiyntym Jackym i wiyntm Jadwigm lnskm wstowiej sie u Dobrego Pnbcka za naszm Mam ojcowiznm, Ziymim lnskm. Upro zgoda miyndzy Grnolnzokami, co by my zowdy poradziyli tak sie przo - w naszych familiach, po wsiach i w miastach jak to robiymy tukej, przed otorzym Paskym, kedy co roku przichodzymy do Ciebie ? Ciebie proszymy?

4. Porzykejmy za tych, co jich niy ma tukej dzisiej, bo sm chorzi i starzi. Spamiyntej nos, Pnbocku, e mono na bezrok, mono za dwa lata bydzie nos coroz myni, bydymy coroz starsi i barzi chorzi. ?Ciebie proszymy

5. Porzykejmy za zmarych, spmnijmy kody dlo sia tych, co pminyli. Wejrzij Dobry Pnbcku na jejich dobre uczynki i dej jym wiato wiekuisto. ?Ciebie proszymy?

Na zakoczenie Mszy witej Marek Sobczyk podzikowa kapanom, chrowi ?Ogniwo?, pocztom sztandarowym i wszystkim przybyym na pielgrzymk czonkom i sympatykom Zwizku Grnolskiego oraz zaprosi do sali audiowizualnej na dalsz cz uroczystoci. Po przywitaniu przybyych goci (wrd ktrych by prezydent Piekar lskich Stanisaw Korfanty i byy Prezes Zwizku Joachim Otte) Helena Leniowska przedstawia prezentacj multimedialn obrazujc najwaniejsze wydarzenia z 25 lat dziaalnoci Zwizku. Byy krtkie relacje z Kongresw, najwaniejszych imprez i wydarze, zaprezentowali zostali rwnie Czonkowie ? Zaoyciele Zwizku. Prezentacja okraszona bya pokazem zdj, na ktrych niejeden z przybyych mia moliwo rozpoznania siebie. Po prezentacji wystpiy dziewczynki z Zespou Szkolno - Przedszkolnego nr 2 w Piekarach lskich (Dbrwka Wielka). O tradycjach lskich opowiadaa Weronika Namyso, ktra w III Konkursie Gryfny Godki zaja I miejsce. Pieni maryjne piewa zesp z tej samej szkoy, ktry jest laureatem Konkursu "Zapiewajmy Naszej Pani". Dziewczta przygotowane byy przez nauczycieli: Jolant Lubojask-Kopydowsk i Joann Wjcik. Wiceprezes Zwizku Grzegorz Franki zaprezentowa pierwszy numer nowej gazety Zwizku Grnolskiego pod nazw "Grnolzak".

Na zakoczenie pielgrzymki czonkowie Zwizku i zaproszeni gocie spotkali si w tzw. ?Ogrodzie Anioa? na poczstunku przy kawie i kooczu. By to czas, kiedy swobodnie mona byo ze sob porozmawia o sprawach wanych dla organizacji i Grnego lska.

Zdjcia z pielgrzymki (kliknij)

Jacek Pytel