Pielgrzymka do Rajczy PDF Drukuj Email
niedziela, 27 lipca 2014 18:44

Pielgrzymka z niespodziankami ? tak miao mona nazwa sobotni wizyt czonkw Bractwa Pielgrzymkowego w sanktuarium Matki Boej Kazimierzowskiej w Rajczy. Pielgrzymw spotkay bowiem dwie niespodzianki: jedna atmosferyczna (in minus), a druga (in plus) przy robieniu bramy weselnej. Zapraszamy do przeczytania relacji prezesa Bractwa Pielgrzymkowego, pana Jacka Pytla.

Ruszylimy z Mysowic przy piknej, sonecznej pogodzie. To ju taka rajczaska tradycja, e w czasie pielgrzymki spotkaa nas pogodowa niespodzianka. Potna burza z ulew spdzia pielgrzymw grillujcych po mszy witej i naboestwie maryjnym do autokaru.

Tak, jak w roku ubiegym, by z nami nasz opiekun duchowny, ksidz Wadysaw Pasiut MS. To on rozpocz modlitw nasz podr, przypomnia take, e akurat dzisiaj przypada wspomnienie witych Joachima i Anny, dziadkw Pana Jezusa. Potem tradycyjnie: godzinki, postj na stacji benzynowej przed Bielskiem i potny korek na dojedzie do ronda w ywcu.

Z malutkim opnieniem wyrobilimy si na umwion godzin. To spnienie wyszo nam nawet na korzy, gdy inaczej oderwalibymy od obiadu kustosza sanktuarium, dobrze nam znanego ksidza Franciszka Warzech. Przywita nas serdecznie i odda koci we wadanie ksidza Wadysawa, ktry to odprawi msz dzikczynn za XXV-lecie Zwizku Grnolskiego.

W homilii ksidz Wadysaw odnis si do aktualnych wydarze dziejcych si w naszej Ojczynie: panoszcej si coraz bardziej w wielu dziedzinach ycia spoecznego ideologii gender, atakw na ycie, relatywizmu moralnego. Przeciwstawi tym tendencjom pikne ycie rodzinne patronw dnia dzisiejszego i zaapelowa, eby w postawie rodzicw Najwitszej Maryji Panny szuka przykadu dla wspczesnych rodzin, by byy one zdrowe i silne.

Na zakoczenie mszy witej przybliyem histori kilkuletniego pielgrzymowania do Rajczy, tutejszego kocioa oraz kopii wizerunku Czarnej Madonny podarowanego wityni przez krla Jana Kazimierza (std Matka Boska Kazimierzowska). Wspomniaem take na wieloletnie kontakty Bractwa Pielgrzymkowego z Oddziaem Grali ywieckich Zwizku Podhalan, ktre owocuj wsplnymi przedsiwziciami oraz wielokrotnymi odwiedzinami Podhalan na lsku, a Grnolzakw na ywiecczynie. Podkreliem przy tym niezwyk rol byego przewodniczcego Oddziau, Adama Banasia, ktry z kolei podzikowa Bractwu za obecno na pielgrzymkach nie tylko w Rajczy, ale rwnie na grskich szlakach na Bendoszk Wielk.

Po mszy witej odprawilimy jeszcze naboestwo maryjne, po ktrym opucilimy wityni, gdy rozpoczy si w niej przygotowania do lubu. W naszym programie pojawio si zrobienie bramy weselnej. Nie moglimy wszak wiedzie, komu ona bdzie postawiona. Jakie byo nasze zaskoczenie gdy okazao si, e mod par wprowadza do kocioa nasz dobry znajomy, Zbyszek Kope. Byy yczenia dla modej pary wyraone rwnie piosenk ?yczymy, yczymy?. Nie brako wymarzonej na t okoliczno ?Baby jdzy?, piosenki, ktrej nauczy nas nasz pierwszy opiekun duchowny, ks. Mariusz Czachor MS. Dedykujemy j przy stawianiu kadej bramy (poniewa gros pielgrzymek ma miejsce w soboty, wic okazji nie brakuje) modemu panu. Zbyszek Kope by nie mniej zaskoczony ni my, ale przez to jeszcze bardziej wzruszony.

Druga niespodzianka czekaa nas w czasie grillowania. Zawsze lubilimy duej posiedzie na piknym ogrodzie, a raczej raczej powiedzie parku farskim, pogrillowa, poosprowia o starych, dobrych czasach i popiewa. Tak byo i tym razem, dopki od strony Boraczego Wierchu i Lipowskiej nie zaczy nadciga czarne chmury z grzmotami w tle. W kilka minut z nieba zaczy lecie przysowiowe aby. Trzeba byo niestety przerwa imprez i ewakuowa si do autokaru. A w grach, jak to w grach ? szybko przyszo, szybko poszo.

W Milwce byo ju sucho, za nastpna ciana deszczu dopada nas przed ywcem. I tak byo a do Bielska. A w autokarze by i czas na koronk do Boego Miosierdzia, i na raniec, a na popularnej ?gierkwce? na zakoczenie pielgrzymki na chralne piewy popularnych lskich piosenek. Koczylimy wic pielgrzymk w bardzo dobrych nastrojach. W pielgrzymce wzio udzia 54 pielgrzymw.

Zdjcia z pielgrzymki (kliknij)

Kongres Zwizku Podhalan 2011
Opis: Kongres Zwizku Podhalan Zakopane - 4.7.2011