poniedziałek, 15 września 2014 21:13

15 wrzenia 2014 roku przejdzie do historii Zwizku Grnolskiego jako dzie, w ktrym otwarty zosta Dom lski. Uroczysto miaa bardzo podniosy charakter. Na Stalmacha 17 zebrao si ponad 100 goci, na czele z Metropolit Grnolskim Abp. Wiktorem Skworcem i Marszakiem Wojewdztwa lskiego Mirosawem Seku.

Dom lski to najnowszy projekt Zwizku Grnolskiego. Jego pomysodawczyni i inicjatork jest dr ucja Staniczkowa - wiceprezes Zwizku Grnolskiego, regionalistka i ekspert edukacji regionalnej.

- Drzwi Domu lskiego bd otwarte dla stowarzysze i organizacji na wiksze zebrania i imprezy, dla klas szkolnych i nauczycieli na warsztaty i zajcia regionalne, dla seniorw na wspominkowe spotkania przy kooczu i bonkawie, ale te na finay szkolnych konkursw regionalnych, eliminacje debat i wiele, wiele innych przedsiwzi - opowiada dr Staniczkowa.

Dom lski bdzie te miejscem spotka, dyskusji, wystaw i kameralnych koncertw. Najmodsi czonkowie Zwizku Grnolskiego planuj organizowa tu cykliczne wystpy amatorskich grup muzycznych w ramach projektu "Carbon Music". Pierwszym przedsiwziciem Domu lskiego jest przygotowana we wsppracy z Regionalnym Orodkiem Kultury wystawa powicona bohaterowi trzech narodw, ktry w czasie II wojny wiatowej uratowa 30 tysicy istnie ludzkich od hitlerowskiej zagady: "Henryk Sawik - bohater na kady czas".

Wernisa wystawy odby si w dniu otwarcia Domu lskiego. Bdzie mona j zwiedza do koca roku.

Fot. Bronisaw Wtroba