Dom Śląski otwarty! PDF Drukuj Email
poniedziałek, 15 września 2014 21:13

15 września 2014 roku przejdzie do historii Związku Górnośląskiego jako dzień, w którym otwarty został Dom Śląski. Uroczystość miała bardzo podniosły charakter. Na Stalmacha 17 zebrało się ponad 100 gości, na czele z Metropolitą Górnośląskim Abp. Wiktorem Skworcem i Marszałkiem Województwa Śląskiego Mirosławem Sekułą.

Dom Śląski to najnowszy projekt Związku Górnośląskiego. Jego pomysłodawczynią i inicjatorką jest dr Łucja Staniczkowa - wiceprezes Związku Górnośląskiego, regionalistka i ekspert edukacji regionalnej.

- Drzwi Domu Śląskiego będą otwarte dla stowarzyszeń i organizacji na większe zebrania i imprezy, dla klas szkolnych i nauczycieli na warsztaty i zajęcia regionalne, dla seniorów na wspominkowe spotkania przy kołoczu i bonkawie, ale też na finały szkolnych konkursów regionalnych, eliminacje debat i wiele, wiele innych przedsięwzięć - opowiada dr Staniczkowa.

Dom Śląski będzie też miejscem spotkań, dyskusji, wystaw i kameralnych koncertów. Najmłodsi członkowie Związku Górnośląskiego planują organizować tu cykliczne występy amatorskich grup muzycznych w ramach projektu "Carbon Music". Pierwszym przedsięwzięciem Domu Śląskiego jest przygotowana we współpracy z Regionalnym Ośrodkiem Kultury wystawa poświęcona bohaterowi trzech narodów, który w czasie II wojny światowej uratował 30 tysięcy istnień ludzkich od hitlerowskiej zagłady: "Henryk Sławik - bohater na każdy czas".

Wernisaż wystawy odbył się w dniu otwarcia Domu Śląskiego. Będzie można ją zwiedzać do końca roku.

Fot. Bronisław Wątroba