niedziela, 21 września 2014 20:04

XIII edycja Rodziny Grnolskiej na Grze witej Anny ju za nami. W sobot byo nas prawie 1000 osb. Pokazalimy, e Zwizek Grnolski yje, ma si coraz lepiej i dziki mozolnym wysikom nowego Zarzdu Gwnego zaczyna odzyskiwa pozycj, do ktrej jest predysponowany. Nie mona byo wymarzy sobie lepszego miejsca dla witowania srebrnych godw naszej organizacji - to przecie tu odby si I Kongres Zwizku Grnolskiego.

Ju pod Pomnikiem Czynu Powstaczego wida byo, e bdzie nas duo. Na dole stao kilka autokarw, sporo osb w grnolskich strojach regionalnych i dziesi pocztw sztandarowych.

Uroczystoci oddania czci Powstacom lskim rozpoczo odegranie Roty przez Orkiestr Dt grnicza KWK "Mysowice-Wesoa", ktra w tym miejscu i przy takiej okazji brzmi bardzo symbolicznie. Nastpnie wszystkich przybyych, wrd ktrych byli parlamentarzyci i samorzdowcy na czele z marszakiem wojewdztwa lskiego Mirosawem Seku, powita prezes ZG Marek Sobczyk.

Wida byo wzruszenie Marka Sobczyka podczas wystpienia, wszak to jego pierwsza Rodzina Grnolska. Prezes podzikowa za liczne przybycie oficjalnych goci oraz czonkw i sympatykw Zwizku. Przyzna, e nie spodziewa si takiej sporej frekwencji,

Przy dwikach werbli uczestnicy zoyli kwiaty na pycie pomnika, a potem uformowali dugi pochd, na czele ktrego maszerowaa orkiestra. Przy dwikach muzyki atwiej byo i pod do strom grk.

Przed wejciem na Plac Rajski tradycyjnie zatrzymalimy si si pod pomnikiem w. Jana Pawa II, by zoy kwiaty i zapiewa Bark. W tym roku, dziki akompaniamentowi mysowickich muzykw, pien zabrzmiaa bardziej uroczycie i dostojnie.

W midzyczasie przybyo sztandarw i byo ich a czternacie, co rzadko zdarza si na zwizkowych uroczystociach. To take jeden ze znakw na odradzanie si Zwizku. Warto te podkreli, e coraz wicej czonkw naszych pocztw oblyko si w stroje regionalne.

Przy dwikach pieni powitalnej wita Anno witam Ci barwny korowd wszed do bazyliki. Podziwiali nas nie tylko swoi, ale rwnie gocie z innych regionw kraju, m.in. z Kalisza i Odolanowa.

Przed rozpoczciem mszy witej pastwo Orzechowscy wraz z wnuczkami Patrycj i Natali recytowali wiersz do witej Anny:

Jest na lnsku gra znano

Na nij Anna Samotrzecio.

Trzimie Dziecko i Maryje

Czczno jest tu przez stulecio.

Na tyj grze lnske synki

Krew za wolno przelywali.

I wzdychajnc Jezus, Mario

Bogu dusze oddowali.

Ty Maryjo, z Babkm Annm

Durch wstowiaa si do Syna.

By askawie wejrzo na nich

Niy pamiynto o jich winach.

Dzisiej tysz za nami prosisz

W paszcz matczyny owiniynto.

Czekosz, a si nawrcymy

I ciepnymy grzychw pynto.

Przili my tu, starzi, modzi

Babce Annie si pokni.

I porzyka i popiywa

Na tyj grze tak si godzi.

A tyrysta lot chodzymy

Do nij z bliska i z daleka.

na zowdy chce nos goci

ona zowdy na nos czeko.

Pielgrzymw powita O. Baej Bernard Kurowski ? gwardian, kustosz sanktuarium, profesor Wyszego Seminarium Duchownego, doktor teologii, czonek Rady Kapaskiej diecezji opolskiej. W sowie powitalnym, a pniej w homilii podkreli rol tego szczeglnego miejsca dla mieszkacw lska zarwno w czasach pokoju, jak i wojen, zaraz, przeladowa, kulturkampfu i innych dziejowych zawieruch, ktre nie oszczdzay tej ziemi. Gratulowa take srebrnego jubileuszu i yczy tak samo radosnego przeywania zotych godw.

Ojciec gwardian odprawia msz wit dzikczynn za 25 lat istnienia Zwizku Grnolskiego, a koncelebrujcy ksidz Wadysaw Pasiut MS (opiekun duchowny Bractwa Pielgrzymkowego) za zmarych czonkw ZG. W opraw liturgii (czytania mszalne, schola oraz modlitwa wiernych) wczyli si ucja Staniczek, Celina Jamrozy oraz Jacek Pytel. Dar otarza (kielich z hostiami oraz ampuki z winem mszalnym) wrczyli znani nam ju z panewnickiego koldowania Marysia i Konrad. Na zakoczenie Mszy witej gos zabra prezes Marek Sobczyk, ktry podzikowa kapanom oraz wszystkim, ktrzy przybyli do tego szczeglnego miejsca, by wsplnie modli si o pomylno dla grnolskiej Maej Ojcowizny.

Obecni w bazylice byli pod wraeniem gry orkiestry grniczej, a ojciec gwardian poprosi mysowiczan o czstsze wizyty na Grze witej Anny.

Po mszy witej, na schodach bazyliki, wykonane zostao zdjcie Rodziny Grnolskiej. W tym roku trudno byo zmieci na schodach wszystkich chtnych do sfotografowania si. Nie brakowao take amatorw wsplnej fotki z osobami w strojach regionalnych. Przy dwikach orkiestry przeszlimy do Domu Pielgrzyma, gdzie czeka na nas obiad i dalszy cig uroczystoci.

W sali w. Maksymiliana Marii Kolbe byo bardzo uroczycie i rocznicowo. Ciepe sowa skierowali do Zwizku Grnolskiego zaproszeni gocie, Wiele osb, take goci, otrzymao Dyplom 25-lecia ZG.. Duga bya take lista czonkw uhonorowanych odznak ?Zasuony dla Zwizku Grnolskiego?.

Prezes Koa Piekary lskie, Helena Leniewska, dokonaa prezentacji multimedialnej obrazujcej 25 lat dziaalnoci naszej organizacji. Dugo wspominalimy nasze dzieje.

Opraw artystyczn tej czci uroczystoci zapewni nam Chr Koa Michakowice oraz artysta Zespou Pieni i Taca "lsk" Tadeusz Zdechlikiewicz.

W tym miejscu Zwizek Grnolski pragnie serdecznie podzikowa za wsplne witowanie nastpujcym osobom:

Paniom Posankom na Sejm RP Marii Nowak i Danucie Pietraszewskiej

Panu Marszakowi Wojewdztwa lskiego Mirosawowi Sekule i Pani Wicemarszaek Aleksandrze Skowronek

Panom Prezydentom grnolskich miast: Andrzejowi Kotali (Chorzw), Edwardowi Lasokowi (Mysowice), Jackowi Guzemu (Siemianowice lskie) i Dawidowi Kostempskiemu (witochowice)

Panu Zastpcy Prezydenta Siemianowic lskich Dariuszowi Bochenkowi i Panu Sekretarzowi Miasta Bytom Krzysztofowi Przybylskiemu

Pani Profesor Joannie Rostropowicz - wspzaoycielce Zwizku Grnolskiego

Panu Michaowi Lubinie - twrcy Wszechnicy Grnolskiej

Panom dr. hab. Joachimowi Otte i Andrzejowi Stani - byym prezesom Zwizku Grnolskiego

Niektre z K uday si jeszcze do Kamienia lskiego. Inne zwiedziy miejscowe Muzeum Czynu Powstaczego, a jeszcze inne kontynuoway piewy przed Domem Pielgrzyma. Chyba nikt nie auje przeytych w minion sobot radosnych i podniosych chwil.

Foto i tekst: Jacek Pytel