sobota, 18 października 2014 18:21

18 padziernika br. w Turzy lskiej odbyo si II Spotkanie Mieszkacw Wojewdztwa lskiego i Ziem Grnolskich, ktre zorganizowane zostao przez tamtejsze Koo Zwizku Grnolskiego. Byo super!

Wadze Zwizku reprezentowane byy przez Wiceprezesa Grzegorza Franki i Czonka Zarzdu Krzysztofa Kowalskiego. Obecni byli take m.in.: Przewodniczcy Sdu Zwizku Andrzej Dawidowski, Przewodniczca Gwnej Komisji Rewizyjnej Irena Krzkaa i Przewodniczcy Rady Zwizku prof. Zbigniew Widera. Licznie przybyli te nasi czonkowie z wielu K i Bractw wraz z pocztami sztandarowymi.

Wadze pastwowe reprezentowali Posowie na Sejm RP Henryk Siedlaczek i Ryszard Zawadzki. Obecny by Starosta Wodzisawski Tadeusz Skatua i Wjt Gminy Gorzyce Piotr Olizo.

Do Turzy lskiej przybyli te gromadnie nasi bracia Grale zrzeszeni w Oddziale ywieckim Zwizku Podhalan oraz Grale Beskidzcy z Koniakowa i okolic.
Uroczystoci rozpoczy si od mszy witej koncelebrowanej przez trzech ksiy pod przewodnictwem Kapelana Zwizku Grnolskiego ks. dr. Pawa Buchty, ktry wygosi take homili.

Po wsplnym posiku uczestnicy zebrali si w sali, aby kontynuowa spotkanie, ktre prowadzi Prezes Koa Turza lska Bogusaw Kniszka. Byy wyrnienia dla czonkw i przyjaci Zwizku Grnolskiego, byy okolicznociowe wystpienia, bya kawa i koocz, a wszystko przeplataa muzyka w wykonaniu lzakw i Grali.
Byo super! Do zobaczenia za rok.

Zdjcia z uroczystoci zobaczy mona na stronie facebookowej Zwizku pod adresem: https://www.facebook.com/zwiazekgornoslaski