Turza Śląska PDF Drukuj Email
sobota, 18 października 2014 18:21

18 października br. w Turzy Śląskiej odbyło się II Spotkanie Mieszkańców Województwa Śląskiego i Ziem Górnośląskich, które zorganizowane zostało przez tamtejsze Koło Związku Górnośląskiego. Było super!

Władze Związku reprezentowane były przez Wiceprezesa Grzegorza Franki i Członka Zarządu Krzysztofa Kowalskiego. Obecni byli także m.in.: Przewodniczący Sądu Związku Andrzej Dawidowski, Przewodnicząca Głównej Komisji Rewizyjnej Irena Krząkała i Przewodniczący Rady Związku prof. Zbigniew Widera. Licznie przybyli też nasi członkowie z wielu Kół i Bractw wraz z pocztami sztandarowymi.

Władze państwowe reprezentowali Posłowie na Sejm RP Henryk Siedlaczek i Ryszard Zawadzki. Obecny był Starosta Wodzisławski Tadeusz Skatuła i Wójt Gminy Gorzyce Piotr Oślizło.

Do Turzy Śląskiej przybyli też gromadnie nasi bracia Górale zrzeszeni w Oddziale Żywieckim Związku Podhalan oraz Górale Beskidzcy z Koniakowa i okolic.
Uroczystości rozpoczęły się od mszy świętej koncelebrowanej przez trzech księży pod przewodnictwem Kapelana Związku Górnośląskiego ks. dr. Pawła Buchty, który wygłosił także homilię.

Po wspólnym posiłku uczestnicy zebrali się w sali, aby kontynuować spotkanie, które prowadził Prezes Koła Turza Śląska Bogusław Kniszka. Były wyróżnienia dla członków i przyjaciół Związku Górnośląskiego, były okolicznościowe wystąpienia, była kawa i kołocz, a wszystko przeplatała muzyka w wykonaniu Ślązaków i Górali.
Było super! Do zobaczenia za rok.

Zdjęcia z uroczystości zobaczyć można na stronie facebookowej Związku pod adresem: https://www.facebook.com/zwiazekgornoslaski