Stanowisko Związku Górnośląskiego w sprawie sytuacji w górnictwie PDF Drukuj Email
piątek, 16 stycznia 2015 21:46

Związek Górnośląski z ogromnym niepokojem obserwuje wydarzenia eskalujące niepokój w jednym z najważniejszych dla nas obszarów społecznych, w wielu śląskich rodzinach związanych z przemysłem węglowym.

Górnictwo, bo o nim mowa, to nie tylko sposób realizowania aktywności zawodowej, czy prowadzenie działalności gospodarczej. To wielopokoleniowa tradycja przeżywania życia, oryginalna obrzędowość i co najistotniejsze, przejaw najlepszych cech etosu pracy.

Nasz region znalazł się w głębokim kryzysie społecznym, tysiące rodzin zostały postawione w poczucie braku pewnego jutra. Jesteśmy przekonani, iż właściwą perspektywę można uzyskać wyłącznie we współpracy wszystkich stron konfliktu.

Związek Górnośląski stoi po stronie górników i ich rodzin. Apeluje do władz o mądrość i poszanowanie wszystkich wypracowywanych od lat, a niedostrzeganych koncepcji rozwiązania problemów tej branży. Apelujemy o otwarty i konstruktywny dialog. Sposób w jaki razem rozwiążemy obecny kryzys będzie prze przez lata źródłem odwoływania się do sposobu traktowania przez nasze państwo jego obywateli.

Związek Górnośląski, posiadający w swoich szeregach doświadczonych specjalistów w zakresie górnictwa, jest gotów do aktywnego uczestnictwa w misji rozwiązania kryzysu, którego zażegnanie stanowi priorytetowe zadanie dla wszelkich organizacji, którym zależy na stabilnym rozwoju naszego regionu, uwzględniającym oprócz rachunku ekonomicznego czynnik wielopokoleniowej tradycji oraz szacunek dla pracy .

Szczęść Boże