piątek, 16 stycznia 2015 21:46

Zwizek Grnolski z ogromnym niepokojem obserwuje wydarzenia eskalujce niepokj w jednym z najwaniejszych dla nas obszarw spoecznych, w wielu lskich rodzinach zwizanych z przemysem wglowym.

Grnictwo, bo o nim mowa, to nie tylko sposb realizowania aktywnoci zawodowej, czy prowadzenie dziaalnoci gospodarczej. To wielopokoleniowa tradycja przeywania ycia, oryginalna obrzdowo i co najistotniejsze, przejaw najlepszych cech etosu pracy.

Nasz region znalaz si w gbokim kryzysie spoecznym, tysice rodzin zostay postawione w poczucie braku pewnego jutra. Jestemy przekonani, i waciw perspektyw mona uzyska wycznie we wsppracy wszystkich stron konfliktu.

Zwizek Grnolski stoi po stronie grnikw i ich rodzin. Apeluje do wadz o mdro i poszanowanie wszystkich wypracowywanych od lat, a niedostrzeganych koncepcji rozwizania problemw tej brany. Apelujemy o otwarty i konstruktywny dialog. Sposb w jaki razem rozwiemy obecny kryzys bdzie prze przez lata rdem odwoywania si do sposobu traktowania przez nasze pastwo jego obywateli.

Zwizek Grnolski, posiadajcy w swoich szeregach dowiadczonych specjalistw w zakresie grnictwa, jest gotw do aktywnego uczestnictwa w misji rozwizania kryzysu, ktrego zaegnanie stanowi priorytetowe zadanie dla wszelkich organizacji, ktrym zaley na stabilnym rozwoju naszego regionu, uwzgldniajcym oprcz rachunku ekonomicznego czynnik wielopokoleniowej tradycji oraz szacunek dla pracy .

Szcz Boe