poniedziałek, 02 lutego 2015 08:52

Jaseka 2015 ? Kalwaria Zebrzydowska

Tegoroczny wyjazd na jaseka to spora (ale wymuszona) zmiana ? zamiast w teatrze cieszyskim wyldowalimy 1 lutego w Kalwarii Zebrzydowskiej, gdzie alumni Seminarium Duchownego Ojcw Bernardynw wystawiaj co roku przedstawienie.

Na jasekach w Kalwarii bylimy ju raz, par lat temu. Zmiana miejsca (a co za tym idzie repertuaru) te si czasem przydaje; jaseka kalwaryjskie a cieszyskie to dwa zupenie rne wiaty. Dla osb dorosych na pewno zdecydowanie lepsza jest wersja druga, gdzie fabua zdecydowanie blisza jest ewangelicznemu opisowi historii narodzenia Chrystusa. Za to pierwsza, klerycka, zaprezentowana w wersji raczej kabaretowej bya doskonale odbierana przez modsz cz widowni. A tej bya jednak przewaga.

Uczestnicy niedzielnego wyjazdu mieli jeszcze moliwo posili si w przyklasztornej kafejce, pomodli si przed cudownym obrazem Matki Boej Kalwaryjskiej oraz obejrze wspania, ruchom stajenk. W radosnym nastroju 53 uczestnikw wojau (w tym 6-cio osobowa grupa z zaprzyjanionego Koa Zwizku Grnolskiego z Bogucic) egnao si z koldami i nastrojem witecznym.

Zdjcia (kliknij)