Jasełka w Kalwarii PDF Drukuj Email
poniedziałek, 02 lutego 2015 08:52

Jasełka 2015 – Kalwaria Zebrzydowska

Tegoroczny wyjazd na jasełka to spora (ale wymuszona) zmiana – zamiast w teatrze cieszyńskim wylądowaliśmy 1 lutego w Kalwarii Zebrzydowskiej, gdzie alumni Seminarium Duchownego Ojców Bernardynów wystawiają co roku przedstawienie.

Na jasełkach w Kalwarii byliśmy już raz, parę lat temu. Zmiana miejsca (a co za tym idzie repertuaru) też się czasem przydaje; jasełka kalwaryjskie a cieszyńskie to dwa zupełnie różne światy. Dla osób dorosłych na pewno zdecydowanie lepsza jest wersja druga, gdzie fabuła zdecydowanie bliższa jest ewangelicznemu opisowi historii narodzenia Chrystusa. Za to pierwsza, klerycka, zaprezentowana w wersji raczej kabaretowej była doskonale odbierana przez młodszą część widowni. A tej była jednak przewaga.

Uczestnicy niedzielnego wyjazdu mieli jeszcze możliwość posilić się w przyklasztornej kafejce, pomodlić się przed cudownym obrazem Matki Bożej Kalwaryjskiej oraz obejrzeć wspaniałą, ruchomą stajenkę. W radosnym nastroju 53 uczestników wojażu (w tym 6-cio osobowa grupa z zaprzyjaźnionego Koła Związku Górnośląskiego z Bogucic) żegnało się z kolędami i nastrojem świątecznym.

Zdjęcia (kliknij)