poniedziałek, 02 lutego 2015 21:30

W niedziel 1 lutego odbyo si uroczyste spotkanie opatkowe Zwizku Podhalan Oddzia Grali ywieckich w Radziechowach-Wieprzu. Bractwo Pielgrzymkowe reprezentowali: chory Henryk Gdzik z Urszul i Celin Jamrozy w poczcie sztandarowym oraz Krzysztof Jamrozy, ktry odczyta modlitw wiernych podczas Mszy witej w kociele p.w. w. Marcina.

Byo piknie, uroczycie, witecznie i gralsko. Pogoda rwnie dopisaa ? cay czas wiecio soce, sporo niegu i lekko mronie. Podczas Mszy witej wszystkie koldy byy piewane w gwarze gralskiej. Z zachwytem podziwialimy pikne regionalne stroje ludowe i dekoracje. Mielimy rwnie okazj nacieszy ucho piewem w wykonaniu dzieci i modziey z zespou ?Grojcowianie?. Gocinno i wylewno Grali zrobia na nas due wraenie, co utwierdzio nas w przekonaniu, e naley nawizywa kontakty z rnymi krgami kulturowymi, szczeglnie tymi, ktrym bliska jest wiara i nauka Chrystusowa. Otwarto na drugiego czowieka, bycie w grupie, wymienianie si swoimi dowiadczeniami, dorobkiem, zapraszanie si wzajemnie na rnego rodzaju imprezy, nie tylko cementuje wizy midzyludzkie, ale zakorzenia w nas ?miowanie bliniego swego, jak siebie samego?. Te wizi z Gralami z Owicimia i ywieckimi praktykujemy ju w naszym Bractwie od omiu lat.

Zdjcia z opatka