Opłatek w Radziechowach PDF Drukuj Email
poniedziałek, 02 lutego 2015 21:30

W niedzielę 1 lutego odbyło się uroczyste spotkanie opłatkowe Związku Podhalan Oddział Górali Żywieckich w Radziechowach-Wieprzu. Bractwo Pielgrzymkowe reprezentowali: chorąży Henryk Gądzik z Urszulą i Celiną Jamrozy w poczcie sztandarowym oraz Krzysztof Jamrozy, który odczytał modlitw wiernych podczas Mszy Świętej w kościele p.w. Św. Marcina.

Było pięknie, uroczyście, świątecznie i góralsko. Pogoda również dopisała – cały czas świeciło słońce, sporo śniegu i lekko mroźnie. Podczas Mszy Świętej wszystkie kolędy były śpiewane w gwarze góralskiej. Z zachwytem podziwialiśmy piękne regionalne stroje ludowe i dekoracje. Mieliśmy również okazję nacieszyć ucho śpiewem w wykonaniu dzieci i młodzieży z zespołu „Grojcowianie”. Gościnność i wylewność Górali zrobiła na nas duże wrażenie, co utwierdziło nas w przekonaniu, że należy nawiązywać kontakty z różnymi kręgami kulturowymi, szczególnie tymi, którym bliska jest wiara i nauka Chrystusowa. Otwartość na drugiego człowieka, bycie w grupie, wymienianie się swoimi doświadczeniami, dorobkiem, zapraszanie się wzajemnie na różnego rodzaju imprezy, nie tylko cementuje więzy międzyludzkie, ale zakorzenia w nas „miłowanie bliźniego swego, jak siebie samego”. Te więzi z Góralami z Oświęcimia i żywieckimi praktykujemy już w naszym Bractwie od ośmiu lat.

Zdjęcia z opłatka