Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego PDF Drukuj Email
czwartek, 12 lutego 2015 00:15

21 lutego obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego ustanowiony przez UNESCO w roku 1999.

Dzień ten ma w założeniu pomóc w ochronie języków zagrożonych wyginięciem. Dla bardzo wielu Górnoślązaków językiem ojczystym, czyli tym który poznało się jako pierwszy od swoich rodziców, jest język śląski. Chcąc ocalić go od zapomnienia i przekazać następnemu pokoleniu członkowie piekarskiego koła Związku Górnośląskiego podejmują corocznie szereg inicjatyw. Jedną z nich jest organizacja spotkania pod hasłem: „Cały Górny Śląsk czyta po śląsku”. Serdecznie zapraszamy do udziału w tym spotkaniu dnia 20 lutego o godz. 17.00 w murach Dzielnicowego Domu Kultury w Dąbrówce Wielkiej. Zaproszenie skierowane jest nie tylko do osób dorosłych ale także do  młodzieży i dzieci. Dla wszystkich chętnych, którzy będą się chcieli zmierzyć ze śląskim tekstem, będą przygotowane do wyboru materiały do czytania.  Można przyjść też z własnym tekstem. Zachęcamy dyrektorów szkół, przedszkoli, domów kultury, nauczycieli i bibliotekarzy do organizowania z okazji Międzynarodowego Dnia Języka Ojczystego spotkań promujących język śląski. Tylko wspólne działania pozwolą na ocalenie śląskiej godki od zapomnienia.   Ks. Konstanty Damrot pisał: „Skoro się wstydzisz swoich przodków gwary, wnet się zawstydzisz i wyprzesz ich wiary”.

Pamiyntejcie - Niy jest gańbôm godać!

Ale bydzie srogo gańba, jak nastympne pokolynia niy bydôm znały naszy godki.

Serdecznie zapraszam i pozdrawiam.

Helena Leśniowska