czwartek, 12 lutego 2015 00:15

21 lutego obchodzi bdziemy Midzynarodowy Dzie Jzyka Ojczystego ustanowiony przez UNESCO w roku 1999.

Dzie ten ma w zaoeniu pomc w ochronie jzykw zagroonych wyginiciem. Dla bardzo wielu Grnolzakw jzykiem ojczystym, czyli tym ktry poznao si jako pierwszy od swoich rodzicw, jest jzyk lski. Chcc ocali go od zapomnienia i przekaza nastpnemu pokoleniu czonkowie piekarskiego koa Zwizku Grnolskiego podejmuj corocznie szereg inicjatyw. Jedn z nich jest organizacja spotkania pod hasem: ?Cay Grny lsk czyta po lsku?. Serdecznie zapraszamy do udziau w tym spotkaniu dnia 20 lutego o godz. 17.00 w murach Dzielnicowego Domu Kultury w Dbrwce Wielkiej. Zaproszenie skierowane jest nie tylko do osb dorosych ale take do modziey i dzieci. Dla wszystkich chtnych, ktrzy bd si chcieli zmierzy ze lskim tekstem, bd przygotowane do wyboru materiay do czytania. Mona przyj te z wasnym tekstem. Zachcamy dyrektorw szk, przedszkoli, domw kultury, nauczycieli i bibliotekarzy do organizowania z okazji Midzynarodowego Dnia Jzyka Ojczystego spotka promujcych jzyk lski. Tylko wsplne dziaania pozwol na ocalenie lskiej godki od zapomnienia. Ks. Konstanty Damrot pisa: ?Skoro si wstydzisz swoich przodkw gwary, wnet si zawstydzisz i wyprzesz ich wiary?.

Pamiyntejcie - Niy jest gabm goda!

Ale bydzie srogo gaba, jak nastympne pokolynia niy bydm znay naszy godki.

Serdecznie zapraszam i pozdrawiam.

Helena Leniowska